Bu yıl Düzce’de etkili olan beyaz kelebek nedeniyle 7 Köyü kurt bastı. Ağaçlarda ve fidelerde ortaya çıkan kurtlar, önlerine ne gelirse kurutuyorlar. Mayıs ayından bu yana bu sorunun var olduğunu söyleyen köylüler, kurtların hızla yayıldığını ifade ederken, yetkililerden yardım istediler.

Her bahçede var

Turaplar Köyü’nden Nazım Ak, “ Bu ağaçlara ne olduğunu biz de bilmiyoruz, ama bu sene birden bire bu kurtçuklar her yeri bastı. Her bahçede var. Ozanlar Köyü, Kuş Açması, Tahirağa Köyü, Duraklar Köyü, Otluoğlu Köyü, Ağa Köyü ve burası Turaplar Köyü olmak üzere şimdilik yaklaşık 7 köyde bu var ve hızla yayılıyor. Bir anda bastılar ve 15 gün içerisinde her tarafı perişan ettiler. Ziraat müdürü neden bakmıyor, gelip de bunlara bakmaları lazım, bu köyleri dolaşmaları lazım. Gelen giden kimse yok. Sadece fındık tarlasında değil her ağaçta var. Dut ağaçlarını kökünden kurutuyor. Geçenlerde tarım müdürlüğü bir ilaç göndermiş muhtara muhtar getirdi bize verdi bahçelere giremeyince yolları ilaçladık bizde. Bir bahçe ilaçlansa öbürü ilaçlanamıyor, ama bu ağaçları kurutan her ne ise yine yayılıyor. Böyle yiyorlar kurutuyorlar sizde görüyorsunuz zaten. Muhtara söyledik, muhtar konuştuk dedi ama hiçbir icraat yok. Uçakla yapılsın dedim bunun başka yolu yok. Bahçelere ilaçlama arabası giremez. Şikâyetimizi dile getirdik. Tarım il müdürlüğü biraz ilaç göndermiş ama kâfi gelmedi. Kendileri gelip köyden geçtiler bir kere ama sadece köyün içinden geçmeyle olmaz ki bu kadar bahçe var. Bahçeler çok fena oldu. Bunun için hangi makamlara başvurulacaksa vurulsun, bunlar güzel güzel olsun.” Derken, böyle devam etmesi halinde seneye bahçelerden ve fındıklardan hasat alamayacaklarını söyledi.

İlaçlamanın faydası olmadı

Beyaz kelebek kurtlarının sardığı köylerden biri olan Ozanlar Köyü’nden Cemalettin Çalışkan ise,mayıs ayından beri her yeri kurt sardığını, yapılan ilaçlamanın yeterli gelmediğini söyledi.

Çalışkan, “Bir iki sefer yapılan ilaçtan biz bir tesir görmedik.