Ülke genelinde özel sektör tarafından yapımı tamamlanan 99 adet hidroelektrik santral (HES) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ankara’da gerçekleştirilecek toplu açılış merasimi ile hizmete alınacak. Ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak ve toplam yatırım bedeli 10 milyar lira olan 99 HES’ten 1 adeti ise Düzce’de bulunuyor.

Büyüyen ve gelişen bir Türkiye olarak her geçen gün enerjiye olan ihtiyacın arttığının altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Artan bu enerji ihtiyacını karşılamak için 26 Haziran 2003 tarihinde Su Kullanım Hakkı Anlaşması ile üretimi özel sektöre açtık. Böylece kamunun ve özel sektörün gücünü birleştirerek HES’lerden elektrik enerjisi üretiminde büyük bir ivme yakaladık” dedi.

 “HES’ler Yenilenebilir Çevre Dostu Bir Enerji Kaynağıdır”

HES’lerden üretilen enerjinin yenilenebilir ve çevreye zarar vermeyen bir enerji üretim şekli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bazı çevreler HES’lerin tabiata ve çevreye zararlı olduğunu söylüyorlar. Kesinlikle böyle bir durum yok. Bütün Dünya HES’lerin çevreci olduğunu kabul ediyor. Amerika ve Avrupa hidroelektrik potansiyelinin yüzde 80-90’ını devreye almış durumda. Bizimde özellikle son günlerde doğalgaz üreticileri ülkeler ile yaşadığımız krizler göz önünde bulundurulursa bu potansiyeli devreye sokmamız gerektiği bir kez daha anlaşılıyor. Enerjide dışa bağımlı bir ülke olmamız dolayısıyla HES’lerin yapılması ülkemiz menfaati açısından bir zarurettir. HES’ler yenilenebilir çevre dostu bir enerji kaynağıdır” değerlendirmesinde bulundu.

“Ülke Ekonomisine Düzce de Büyük Katkı Verecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafında hizmete alınacak çevre dostu projeler arasında Düzce’de özel sektör tarafından yapımı tamamlanan projenin de olduğunu ifade eden Prof. Dr. Eroğlu “Ülke ekonomisine Düzce de büyük katkı verecek. Düzce’de yapımı tamamlanan 1 adet HES’in de açılışını diğer projelerle birlikte Sayın Cumhurbaşkanımız yapacak” dedi.

Düzce’deki Tesisin Toplam Yatırım Bedeli 175 Milyon Lirayı Buluyor

Düzce’de hizmete alınacak  projenin toplam yatırım bedelinin 175 milyon lira olduğunu söyleyen Prof. Dr. Eroğlu “Açılışı yapılacak Düzce-Aksu HES projesinin toplam kurulu gücü 46,200 MW ve bu tesisten yıllık 141 milyon kiloWatt.saat enerji üretilecek. Sadece Düzce’de hizmete alınacak tesis ile ülke ekonomisine yılda yaklaşık 21 milyon lira katkı sağlanacak” değerlendirmesinde bulundu.

Haber;S.KAŞKIR