10 aydır kapalı, şikayetler bitmedi!
Geçtiğimiz yıl 4 Temmuz gecesi “Yayalaştırma Projesi” kapsamında araç trafiğine kapatılan İstanbul Caddesi, her ne kadar yayaları memnun eden bir uygulama olarak görülse de ilerleyen günlerde sorunlar baş göstermeye başladı. Hiçbir aracın giremeyeceği açıklanan yolda motosikletlerin vızır vızır geçmesi tepki seslerinin yükselmesine yol açtı. Yapılan denetimler ve uygulanan cezai yaptırımlara karşılık motosikletlerin kullanmaya devam ettiği İstanbul Caddesi’nde sorunlar bununla da sınırlı kalmadı. Tramvayın kısa bir mesafede gidip-gelmesi, yeni güzergahlarda yaşanan trafik yoğunluğu ve esnafın ‘İşimiz olumsuz etkilendi’ serzenişleri sık sık haberlere konu olmaya devam etti. Tüm bu yaşananlar sonrası gözlerin çevrildiği Düzce Belediyesi’nden gelen “Şikayetleri değerlendiriyoruz, yeniden anket yapılacak!” açıklaması ise yaklaşık 10 aydır kapalı olan caddenin tekrar açılma ihtimalinin yüksek olduğunu doğruladı.

Bu gelişmeler ışığında görüşü merak edilen esnaf cephesine mikrofon uzatan haber ekibimiz, bir dokundu, bin ah işitti. Aylardır yaşadıkları sıkıntılarla adeta patlama yaşayan esnaf işlerinin kötüye gittiği gerekçesi ile caddenin açılması yönünde görüş bildirdi.

 “Alelacele karar alındı; tramvay da gösteriş için yapıldı. Yeni bir düzenleme gelsin”
Cadde esnaflarından Muhammet Demir yolun trafiğe kapanması ile ilgili sıkıntılı durumun devam ettiğini belirterek şöyle konuştu:
“İlk kapandığı zaman genel olarak sorulmuştu bir anket yapılmıştı. Orada da alelacele alınan bir karar olduğu ortaya çıkmıştı. Şuanda da sıkıntılar devam ediyor. Düzce’nin şuanda gösterişe ihtiyacı yok. Tramvay da Düzce’ye gösteriş içi yapıldı diye görüyorum ben. Memnun değiliz. Diğer esnaf arkadaşlarda memnun değil. Bunun için yapılması gereken bir şeyler olması lazım. Yeni Belediye Başkanımız geldiği zaman da o da bu işten memnun değildi ve bir anket yaptı vatandaşa sordu. Belirli zamanlarda açılabilir, özel günler olur hafta sonu olur o zamanlarda kapanabilir. Belirli saatler olabilir. Bunun için bir çalışma yapılması lazım. Hem vatandaşı hem de esnaf arkadaşları memnun edecek orta yol bulunması lazım. Sadece ben yaptım, kapattım demeyle olmuyor bu işler. Vatandaşın da esnafın da mağdur olmaması gerekiyor.

“Tramvay gereksiz, trafik karışık, caddenin kapatılması kimseye yarar sağlamadı”
Yine cadde esnaflarından Ersin Senter caddenin kapanmasının yalnızca bisiklet ve motosikletlilere fayda sağladığını belirttiği konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Bununla ilgili de kimse bir çalışma yapmıyor. Yolda yürüyen insanlar da zor durumda kalıyor, motosikletlilerin hızlı geçmesi yüzünden. Tramvay deseniz günde 1 kere ya geçiyor ya geçmiyor. Saatleri belli değil ki zaten boş geçiyor. Burada yapılan bir çalışma çok olumsuz bir çalışma oldu. Kimse de bunun düzeltilmesi için bir çalışma göstermiyor. Her şey saçma sapan oldu. Düzce’nin başka caddelerinde de trafik olumsuz sonuç verdi. Düzce’nin bundan başka caddesi yok. Bu caddeyi kapattığınız zaman arka caddelere yön veriyorsunuz ama o zaman da her yer karışıyor. Yani bu caddenin kapatılması hiç kimseye yarar sağlamadı. Cumartesi Pazar günleri kapatılabilir en azından. Yolu yaya vatandaşlar kullanmıyor zaten. Yayalar yine kaldırımdan gidiyor ki bisiklet ve motosikletlilerden kaçıyorlar. Tamamen motor ve bisikletli yolu oldu. İşleri de olumsuz etkiliyor.”

“Kamyonlar park edip dükkanın önünü kapatıyordu”
Mehmet Abdullahoğlu ise kendisi adına işlerin şu an için olumlu etkilendiğini belirterek şunları kaydetti:

“Ben inanıyorum ki daha sonraki günlerde bu daha da artacak. İnsanlarımız daha alışamadı. Zamanla oturacak. Sabahları belli bir saate kadar burada serbestlik var. Akşam belli bir saatten sonra yine serbestlik var. O zaman ihtiyaçlarını esnaf arkadaşlar indir bindir işlerini nakliye işlerini görebiliyorlar. O konuda bana göre bir sıkıntı yok. Daha önceki dönemlerde insanlar park ediyorlardı. Sabah bırakıp akşam alıyorlardı arabalarını. Bize çok büyük bir katkısı yoktu. Mesela bir mağazanın önüne gelip kamyon park ettiği zaman dükkanın önünü de kapatıyordu. Çok aman aman artısı, park edeyim de şuradan bir şey alayım diyen yoktu yani. Böyle olması daha iyi oldu. İleriki günlerde daha da iyi olacağına inanıyorum.”

Öte yandan İstanbul Caddesi ile ilgili yapılan haberlerimize gelen yorumlar göz önüne alındığında ise halkın da birçok beklentisi olduğu görülüyor.

Düzce Belediyesi önünden Askerlik Şubesi önündeki istasyona kadar hizmet veren tramvay, düzensiz seferleri, Düzce Valiliği ve Büyük Cami önündeki makaslarının düzensiz bir şekilde çalışıyor olması ve belirli arterlerden sağlanan araç trafiğinin olumsuz yönde etkilemesi ile vatandaş bir türlü başa çıkamıyor.

Kapanmasının ardından güzergahları da değiştiren projenin beraberinde getirdiği düzensiz sağlanan trafik, özellikle yoğunluğun yaşandığı saatlerde çekilmez bir hal alıyor…





Son günlerde yeniden trafiğe açılması gündemde olan cadde için vatandaş ve esnaf, caddenin daha akılcı bir proje ile gündeme gelmesini istiyor. Caddenin hafta sonu trafiğe kapatılması, yeniden açıldığı takdirde park yasağının bulunmasına benzer bir proje ile revize edilerek yeniden hayata geçmesinin herkesi memnun edebileceği düşünülüyor.



Haber: Ö.YILMAZ