Düzce'nin Akçakoca ilçesinde yaşayan 70 yaşındaki Zafer Şenbaş, 35 yıldır midye kabuklarından kirpi, kuş, savaşçı heykelleri ve kürdanlık yapıyor.

Şenbaş, ilçede bir öğretmenin yaptığı midye kabuklarından heykel yapma işini ustası aracılığıyla 35 yıl önce kendisinin yapmaya başladığını söyledi.



Gençliğinde terzilik ve ayakkabıcılıkla uğraştığını, otel görevlisi olarak çalıştığını, önceleri hobi olarak yaptığı midye kabuğundan heykelleri 10 yıl önce emekli olduktan sonra mesleğe dönüştürdüğünü belirten Şenbaş, unutulmamasını sağlamak için bu işi bırakmadığını kaydetti.

Şenbaş, çırak yetiştirip bu mesleği yaşatacağını ifade ederek, "Midyelerin bir kısmını balıkçılardan, bir kısmını deniz kıyısından toplayan köylülerden, bir kısmını da yurt dışından temin ediyorum. Ücret karşılığında midyeleri aldıktan sonra kabuklarına bazı eklentiler yaparak kirpi, kürdanlık, yuva, kuş çeşitleri, savaşçılar gibi heykeller yapıyorum" dedi.


Midye kabuklarından heykellere vatandaşların ilgi göstermemesinden yakınan Şenbaş, eserlerine eskiden gösterilen rağbeti aradığını söyledi.

Şenbaş, insanların eserlerini müzeye gelmiş gibi seyrettiğini, sadece bakıp geçtiklerini ifade ederek, "Dükkanım müzeye döndü. Buna bağlı olarak da satışlar düştü. Ancak beğenip alanlar da var" diye konuştu. 

Akçakoca'da turistik çarşı yapılması halinde daha fazla satış yapabileceğini söyleyen Şenbaş, turistik bölgelerde sanata ve sanatçıya daha fazla değer verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Haber; H. İŞCAN