Yaşadığı geniş coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi olduğu biliniyor.

Nev(yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve "Yenigün" anlamını taşıyan Nevruz, kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere bir çok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanıyor. Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart'ta güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelirken, 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, Nevruz/Yenigün Bayramı adıyla kutlanır. Orta Asya'da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ve İranlılar'ın yılbaşı olarak kabul ettikleri güne Nevruz adı verilir ki, yeni gün anlamına gelir. Gece ve gündüzün eşit olduğu Miladi 22 Mart, Rumi 9 Mart gününe rastlar. Nevruz-i Sultani, Sultan Nevruz, Sultan Navrız, Navrız, Mart Dokuzu gibi adlarla da anılır. Oniki Hayvanlı Türk Takvimi'nde görüldüğü üzere Türkler'de de çok eskiden beri biliniyor ve törenlerle kutlanıyor. Bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesi Türkler'de Nevruz hakkında başlıca rivayet olarak öne çıkar. Yani Ergenekon'dan çıkış olarak kabul edilir. İşte bu nedenle Türkler'de Nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilirken günümüze kadar bayram olarak kutlanageldi. Orta Asya'daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşattı.

Birlik ve beraberliğe yapılan bir çağrı: Nevruz 

Baharın gelişini temsil eden ve yüzyıllardır Orta Asya'dan Balkanlar'daki uluslara kadar çok geniş bir yelpazede kutlanan Nevruz Bayramı dolayısıyla Düzce Üniversitesi Rektörlüğü tarafından kutlama mesajı yayımlandı. 

Düzce Üniversitesi Rektörlüğü mesajında şu ifadelere yer verdi: "Türklerin demirden dağı eritip Ergenekon'dan çıkmasını, baharın gelişini, yeni bir günün başlangıcını temsil eden, Türk'lerde M.Ö 8. yüzyıldan beri kutlanan ve tabiatın canlanmasını ifade eden Nevruz, Orta Asya’dan Avrupa’ya uzanan bir coğrafyada birçok kültürün beraberce yaşamasına katkıda bulunan kültürel bir bayramdır. Nevruz, kış mevsiminin sona ererek doğanın berekete dönüşmesine duyulan sevinci ve geleceğe dair beslenen ümitleri canlı tutarak, taze bir başlangıca, dostluğa, birlik ve beraberliğe yapılan bir çağrıdır. Düzce Üniversitesi olarak, baharın ilk günlerinde doğanın uyanmasıyla yetişen güzel bir Nevruz çiçeğinden ismini alan Nevruz Bayramı’nı kutlar; Nevruz’un, kültür coğrafyamızda yaşayan tüm insanların huzur içinde kardeşçe yaşamasına vesile olmasını dileriz."

HABER;C.ÜSTÜNER