Düzce'de 1 yılı aşkın süredir 'protokol' adı altında haksız yere vatandaştan para alındığı duyarlı bir vatandaşın itirazı ve yaptığı şikayetle gözler önüne serildi.
 
15 TL'nin gerekçesi: 'Protokol'
Düzce merkeze bağlı Cumhuriyet Mahallesi'nde yeni yapılan bir apartmandan kızı için daire alan vatandaş, dairenin su aboneliğini açtırmak için Düzce Belediyesi'nin yolunu tuttu. Belediyeye su aboneliği için başvuran vatandaş, "Oradan bir kağıt almanız gerekiyor." denilerek Düzce Yapı Sanatları (Tesisatçılar) Esnaf Odası'na yönlendirildi. Odaya gittiğinde kendisinden 15 TL talep edilen vatandaş nedenini sorduğunda "Düzce Belediyesi ile Yapı Sanatları Odası" arasında protokol imzalandığı yanıtını aldı.
 
"15 TL ver, hizmet yok!"
İstenen ücreti ödeyen ancak bu durumu şikayet edeceğini söyleyerek odadan ayrılan vatandaş, yaptığı araştırmalar sonucunda, Yapı Sanatları Odası'nın aldığı para karşılığında hiçbir hizmette bulunmadığını bizzat satın aldığı dairenin yetkilileri ile görüşerek öğrendi.
 
Dönemin Başkanı Keleş'i şikayet etti
Şüphesinde haklı olduğunu böylelikle anlamış olan vatandaş, hemen İçişleri Bakanlığı'na 8 Şubat 2017 tarihinde Yapı Sanatları Odası Başkanı Bülent Keser ile protokol imzalayan dönemin Belediye Başkanı Mehmet Keleş'i şikayet etti.
 
Haksız kazanca 'dur' demek için...
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nden kendisine gönderilen cevapta bu protokolün yasal bir dayanağının olmadığını resmi yazıyla da öğrenen vatandaş, haksız kazanca 'dur' demek ve Düzceliler'i bilgilendirmek için soluğu haber merkezimizde aldı.
 
"Bu protokol hukuksuz!"
Yaptığı şikayet sonrası oda tarafından kendisine 15 TL'nin iade edildiğini belirten, tepkili vatandaş, "Bakanlıktan gelen yazıda, yeni su aboneliğinde vatandaştan alınan 15 TL'nin Yapı Sanatları Esnaf Odası'nı bağladığı ve uygulama aşamasında Düzce Belediyesi'nin bir müdahalesinin olmadığı belirtildi. Yasal dayanağı olmayan bir protokolün imzalanmasının cezai sorumluluk doğurmayacağı gerekçesi ile Düzce eski Belediye Başkanı Mehmet Keleş hakkında işlem yapılmasına gerek olmadığı açıklandı. Ancak ben bu işin peşini bırakmayacağım. Yine gerekli yerlere şikayetlerimi yaptım. Halktan haksız yere para alamazlar. Belki vatandaş 15 TL büyük bir meblağ olmadığı için bu parayı sorgulamıyor. Ama bakanlıktan gelen yazı da gösterdi ki bu protokol hukuksuz!" dedi.

Haber: C.ÜSTÜNER