Kıdem tazminatı yine tartışmaya açıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın işçilere ödenen kıdem tazminatı konusunda yaklaşık 5 yıldır bir çalışma yürüttüğünü söyleyen Tekstil, Örme ve Giyim (TEK-SİF) Sendikası Düzce İl Temsilcisi Cemil Tınaz, hükümetin işverenin yanında olduğunu savundu.

İşçinin değil işverenin lehine

Bakanlığın bir fon uygulaması hazırlığında olduğunu belirten Tınaz, "1934 yılından bu yana işçilerin aldığı kıdem tazminatındaki oran işverenlerin talebi doğrultusunda düşürülmeye çalışılıyor. İşçilerin en temel ve vazgeçilmez hakkı olan kıdem tazminatı işçinin emekli olması, işten çıkarılması, evlenmesi, askere gitmesi, 1 yıl çalışması ya da ölümüyle varislerine kalan bir haktır. Şimdi bu hak oranı 3/1 oranında düşürülmek isteniyor. Örneğin aylık bin lira alan bir işçi 1 yılın sonunda yine bin lira kıdem tazminatı hakkı elde ediyor. Bu fon uygulamasında ise bu rakam aylık yüzde 3 olarak hesaplanarak yıllık 360 liraya düşürülüyor. Bir de buna ev ya da araba alma gibi gerekçeler dışında 10 yıl bekleme şartı koşuluyor. Şimdi soruyoruz 10 yıl sonra bu 360 lira ne kadar olacak? İşçinin değil işverenin lehine olan bir uygulama." dedi.

Genel grev sinyali

Tınaz, İşverenlerin asıl amacının kıdem tazminatını kaldırmak olduğunu ancak hükümetin gelecek tepkiden çekindiği için fon üzerinde çalıştığını öne süren "İşçinin hakkı olan kıdem tazminatıyla uğraşacaklarına bir çok kalemde uygulanan yüksek vergileri kaldırsınlar. Kıdem tazminatı bizim kırmızı çizgimiz. Eğer bunu düşürmeye çalışırlarsa ülke çapında genel grev kararı alırız." diyerek hükümeti uyardı.

 

Haber; C.ÜSTÜNER