Düzce ili 9.Etap Kırsal Kalkınma ve Destekleme Projesi kapsamında Tarımsal ve Hayvansal amaçlı yapılan yatırımcılar için İl Genel Meclisi'nin koymuş olduğu "mesafe şartı" nın yatırımcıyı olumsuz etkilemesi ile başlayan mahkeme süreci yeni bir ivme kazandı.Tarımsal ve Hayvansal amaçlı yatırımcılar, İl Genel meclisi'nin mesafe şartını mahkemeye taşımışlar Sakarya Bölge idare Mahkemesi de yatırımcıları haklı bulmuştu.
 
Yatırımcıların bu kararına bir itirazda İl Özel idaresinden geldi.İl Özel İdaresi "Yürütmenin Durdurulması " istemi hakkında Bölge İdare Mahkemesi'na açtığı davanın sonucu belli oldu. Bölge İdare Mahkemesi konuyla ilgili İl Özel İdaresinin karara itirazını reddetti. Mahkeme bir anlamda tarımsal ve hayvansal yatırımcıları yöntemlerinde  haklı buldu.

Mahkemenin İl Genel Meclisi'nin koyduğu mesafe şartını reddetmesi hayvansal ve tarımsal yatırımlar için yeni bir sürecin başlangıcı olarak değerlendiriyor..İl Genel meclisi daah önce almış olduğu kararda "Köy yerleşik alanları içerisinde imar planı gerektirmemekle birlikte ticari amaçlı yapılan tarım ve hayvancılık amaçlı kümes ve ahır yapıalrına izin verilmez.İmar planı gerektirmeyen ve ticare amaçlı yapılan kümesler köy yerleşik alanına 1.000 metre, Ahırlar ise  köy yerleşik alanına 750 metra  mesafeden fazla yaklaşamaz" şeklindeki  plan hüküm değişikliği içeren  Düzce İl Genel Meclis kararının reddi anlamı taşıyor.
Sürecin bundan sonra nasıl devam edeceği, İl Genel Meclisinin ve İl Özel İdaresi'nin mahkemenin kararı konusunda nasıl bir karşı bir tedbir yolunu seçeceği bilinmezliğini koruyor.

Haber:E.TAYHAN