Gölyaka açma köyünde meydana gelen heyelanlar mayıs ayı 5. Bileşiminde meclis gündemine alınmıştı. Köyde meydana gelen heyelanların köy halkını tedirgin ederek günlük yaşamlarını olumsuz yönde etkilediği gerekçesiyle Köylere yönelik hizmetler ve tarım komisyonu tarafından incelenmesi talep edilmişti.
Binaları tehdit etmiyor
Köylere yönelik hizmetler ve tarım komisyonu üyelerinin bölgede yaptıkları incelemede bölgenin çok fazla yağış almasından ötürü heyelan oluşumuna müsait olduğu bildirildi. İncelemelerin yapıldığı tarihte yerleşim alanına 15 km. uzaklıkta meydana gelen küçük çapta heyelan olayının gözlemlendiği, yerleşim yerlerindeki binaları tehdit etmediği bildirirken yine bölgede HES projesi kapsamında yapılan su isale hattının da heyelan alanın uzağında kaldığı kaydedildi.
Meydana gelen heyelanın inceleme tarihi itibariyle genel hayatı etkilemediği alınacak önlemlerin mahalli imkânlarla yaptırılması, yağışlara bağlı olarak heyelan olayının gelişmesine müsait olduğundan il afet ve acil durum müdürlüğü ekipleri tarafından izlenmesinin uygun olduğu kararına varıldı.
Ormanlık alan yok oluyor
Konu üzerine söz alan Muhterem Parlak, köyde daha önce meydana gelen küçük heyelan olayının ardından büyük bir bölümünün ormanlık alana çevrildiği ancak HES çalışmalarının ormanlık alanları yok ilettiğini söyledi. Parlak, Köy halkının meydana gelecek heyelanlardan tedirgin duyduğu ve bu durumun günlük hayatlarını etkilediğini savundu.
Komisyon üyelerinden kazım sağlam da durumun yerel idareciler ve il afet müdürlüğü ekipleri tarafından gözlemlendiği ifade ederek “ Mahalleye yakın olması mahalle halkını tedirgin ettiği doğru. Heyelana müsait bir durum ama şuanda bizim yapabileceğimiz bir şey yok.” Derken komisyon başkanı Ayhan Hacıislamoğlu da “ Köy halkının asıl tereddütleri boruların patlaması ve kayması. Ancak varsayım üzerine bir şey yapamayız.” Dedi.

Komisyon üyeleri tarafından meclise sunulan rapor oy çokluğu ile kabul edildi.

Haber; S. KAŞKIR