İl Genel Meclisi’nin Nisan Ayı toplantılarının son birleşimine katılan Eski Dışişleri Bakanı ve Ak Parti Düzce milletvekili Yaşar Yakış, yerel yönetimlerin gelecek vizyonu üzerine düşüncelerini anlattı. Yakış İl Genel Meclislerinin Avrupa’daki eşdeğerinin eyalet meclisleri olduğunu söyledi.

İlk seçildiği zaman yerelleşme ile ilgili bir komisyonda görev yaptığını söyleyen yakış, hangi yetkilerin yerel makamlara devredileceği ile ilgili tartışma sırasında esas olanın halka yakın olan makam olduğunu söylediğini, aslında hangi yetkinin merkezi hükümete devredileceğinin tartışılması gerektiğini söylediğini ifade etti.

Konuşmasında uluslararasından yerele doğru uygulamaları anlatan Yakış, Türkiye’de bunun kolay olmayacağını bildiğini, bu geleneğin henüz oluşmamış durumda bulunması nedeniyle doğru da olabileceğini söyledi. Yakış, İl Genel Meclislerinin hata yaptığında yetkiyi elinden almanın, uçak kazaları var diye havayolu seferlerini kaldırmaya benzediğini söyledi.

Yenikent yolu ile ilgili olarak yerel basına da yansıyan tartışmayı da değerlendiren Yakış, ortada bir raylı sistemin, hemen yanında 15-20 metrelik bir yeşil alanın, dört şeritli bir yolun, bisiklet yolu, servis yolu ve kaldırımdan sonra evlerin olduğu bir şeyi hayal ettiğini söyledi. Yakış, Başkan Keleş ile katıldığı Mısır gezisi sırasında 1940 yılından kalma 90 metrelik yolu gösterdiği zaman başkanın kendisine hak verdiğini söyledi. Paris’te Champ Elysees yolunun otomobil icat edilmeden önce 110 metre olarak çizildiğini hatırlatan Yaşar Yakış, bu zamanda 40 metrelik yolu düşünmenin yeterli olmadığını  ifade etti.

Hastane inşaatının yapılacağı fidanlık arazisinin yeşil alan olmasını arzuladığını söyleyerek, Avni Akyol parkının bugünlere gelmesinde daha önceki belediyelerin sebatını öven Yakış, derelerin ıslahı yapılırken çevresinin yeşil alan düzenlenmesi amacıyla imara kapatılması gerektiği fikrini savundu.

İl Genel Meclisi üyelerinin rant sağladığı şaibesi ile karşılaşmaması için zaman içinde ticari faaliyetlerini terk etmesi gerekeceğini söyleyen Yakış, Ak Parti’nin bile zaman içinde tam olarak şaibeden uzak kalamamış olabileceğini, ancak bir çuval incirin içindeki çürükleri ayıkladıkları zaman başarılı olmamaları için bir neden olmadığını söyledi.