Karayolları üzerinde vatandaşlar, özellikle can güvenliklerin sağlanması için yapılan üst geçitleri kullanmamakta diretiyor. Sıklıkla yaşanan kazaların sebeplerinden biri olan, olmayan üst geçit alışkanlığı nedeniyle birçok vatandaş canından oluyor. Bu sabahın erken saatlerinde Kervan Kavşağı’nda Batuhan Namlıtürk, üst geçidi kullanmayıp, yolun orta refüjde bulunan korkulukların kırık bölümünden geçmeye çalışırken gencecik yaşında hayatını kaybetti.

Üst-alt geçit sayısı artırılmalı
İçimizi yakan bu elim haberin ardından ders çıkartılması gerçeği de gözler önüne serildi. O gencecik çocuk belki de yolunu uzatmamak için üst geçitten geçmek yerine karşıdan karşıya geçmeyi tercih etti. D-100 ve D-655 Karayolları üzerinde üst geçit sayısı artırılırsa ya da belli aralıklarla alt geçitler yapılırsa vatandaşların da üst geçit kullanma alışkanlığında doğru orantılı bir artış yaşanacak. Böylece, can kaybıyla sonuçlanan kazaların önüne bir nebze de olsa geçilmiş olacak.



Demir korkuluklarla zorunlu hale getirilmeli
Vatandaşları üst geçit kullanmalarına teşvik etmek amacıyla korkuluklar sağlamlaştırılmalı. Düzce Belediyesi tarafından D-100 Karayolu Çoban Dalçık’tan İstanbul istikametinin bir kısmına yapıldığı gibi diğer kısımlara da demir korkuluklar yerleştirilmeli. Vatandaşların kırıp aşamayacağı demir korkuluklarla üst geçit kullanmaları zorunlu hale getirilmeli.



Asansörler bozuk, çöplük hali ile dikkat çekiyor
Öte yandan, D-100 Karayolu Soğancı Kavşağı ile Öztürkler Kavşağı arasında bulunan toplam 5 üst geçit eksikleri ile boğuşuyor. Kimi üst geçidin asansörü çalışırken kimisi çalışmıyor. Ayrıca üst geçitlerin içler acısı hali de gözlerden kaçmıyor. Duyarsız vatandaşların çöplük gibi kullandığı üst geçitlerin özellikle merdiven kenarları sigara izmaritleri ve gıda ambalajları ile dolmuş halde temizlenmeyi bekliyor. Belli periyotlarla yapılan üst geçitlerin bakım ve onarımlarının sıklıkla yapılması gerekiyor.


Haber: Ö.YILMAZ