Ramazan ayının ortasına gelindiği şu günlerde hemen her gün belediyelerden kamu kurum ve kuruluşlarına, siyasi partilerden sivil toplum örgütlerine kadar bir çok kesim tarafından iftar davetleri veriliyor. Ancak son yıllarda zengin-fakir gözetmeksizin toplumdaki herkesin bir ve beraber olması amacıyla verilen iftar davetlerinin amacının dışına çıkarak hem göze hem de mideye hitap etmesi,  iftarların gösterişli yemek randevularına dönüştüğünü gözler önüne seriyor.

Protokol ayrıcalığı...

Farklı kesimleri buluşturan ve dayanışmanın artmasına vesile olması gereken iftar yemeklerinde, protokolün davetlilerden ayrı şekilde ağırlanması da davetin amacından uzak bir tablo çiziyor.

Her iftar programında birbirlerinden hiç ayrılmayan, davetler ayrı olsa da deklanşöre basılan fotoğraf karesindeki görüntü değişmeyen protokol üyelerinin artık Ramazan ayının ruhuna uygun olarak halkla iç içe olması beklentisi yorumlara da yansıyor. 

Son olarak AK Partili iki belediye tarafından aynı amaçla düzenlenen iftarlarda ortaya çıkan iki farklı manzara davetlerin Düzce'de neden çok eleştirileri aldığını ortaya koydu.

İftarın amacı aynı... Ağırlama düzeni farklı...

AK Partili belediyeler tarafından her Ramazan'ın ayının 15. gününde tüm Türkiye'de eşzamanlı olarak düzenlenen iftar programları bu yıl “Dünya Yetimler Günü”nü denk gelmesi nedeniyle yetimlere ev sahipliği yaptı. Bolu Belediyesi'nin yetimlere verdiği iftar daveti ile Düzce Belediyesi'nin iftar davetinde yaşananlar iki farklı görüntüye sahne oldu. Düzce Belediyesi tarafından belediye meydanında düzenlenen yetimlere verilen iftar daveti protokolle birlikte 1200 kişinin katılımıyla yapıldı. Ramazan ayının başından itibaren her iftar davetinde bir arada olan protokol üyeleri ev sahibi Belediye Başkanı Mehmet Keleş’le iftarını yapmayı tercih etti.

Aynı iftar davetini veren Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise “Dünya Yetimler Günü” nedeniyle organize edilen iftarda yetimler ve aileleriyle buluştu. Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ın ev sahipliği ile öğretmenevinde gerçekleşen iftar yemeğine; aralarında Vali Yardımcısı Ünal Coşkun, Boluspor Kulüp Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Necip Çarıkçı, Belediye Başkan Yardımcıları Emine Davarcıoğlu, Ekrem Çetinkaya ve bazı belediye meclis üyelerinin de yer aldığı toplamda 450 kişi katıldı.

Protokole özel masa ayrılmadı

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen iftar yemeğine Başkan Yılmaz, eşi Güler Yılmaz gelini ve torunlarıyla katıldı. Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, iftar öncesi masaları tek tek dolaşarak davetlilerin Ramazan aylarını kutladı ve sohbet etti. Protokol üyeleri, herhangi bir oturma planı yapılmayan gecede farklı masalara oturarak iftar öncesi yetim çocuklar ve aileleriyle birlikte sohbet etti. Ezanın okunmasıyla da hep birlikte oruçlarını açtı. İftara katılan yetim çocuklara günün anısına çeşitli hediyeler de armağan edildi.