Kentleşme ve sanayileşme gibi tehditlere maruz kalan tarım topraklarının hızla azalması üzerine Düzce Ovası’nın da aralarında bulunduğu 192 ova, Bakanlar Kurulu kararı ile koruma alanı olarak ilan edildi. 21 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren koruma kararı ile birlikte Düzce’de çok sayıda tapuya “Büyük Ova Koruma Alanı Şerhi” konuldu. Düzce Ovası’nın artık 'tarımsal sit' gibi korunuyor olmasına bağlı olarak yapılan yeni düzenlemeye yönelik tepkileri gündeme taşıdığımız haber sonrası Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden konuya ilişkin yazılı bir açıklama geldi.

Açıklamada, Belediye ve İl Özel İdaresi’nden büyük ova sınırlarındaki planlı alanlara ilişkin belgelerin talep edildiği belirtilerek, gelecek yazılar doğrultusunda planlı alanlardaki şerhlerin topluca kaldırılacağı kaydedildi.

“Planlı alanlardaki şerhler topluca kaldırılacaktır”
Açıklamada şunlar kaydedildi: “Bakanlığımızın 30 Mayıs 2017 tarihli yazıları gereği Düzce Merkez, Kaynaşlı, Gölyaka, Cumayeri, Çilimli, Gümüşova ilçelerindeki Büyük Ova Koruma Alanı içinde kalan 27.077 ha alandaki 72.798 adet parselin tapu kütüklerine “Bu parsel 5403 sayılı kanunun 14.maddesi gereğince Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilen Büyük Ova Koruma Alanı’nda kalmaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izni olmadan bitkisel üretim amacı dışında kullanılamaz” şerhinin konulması sağlanmıştır. Bakanlar Kurulu kararında, Büyük Ova Koruma Alanı sınırları içerisinde kalan onaylı planlı alanlar ile kararın yayımı tarihi itibari ile ilgili mevzuat uyarınca tarım dışı kullanım izni verilmiş alanlar bu uygulamanın dışında olduğu belirtildiğinde bu konuya ilişkin olarak Düzce Valiliği İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce ilgili belediye ve İl Özel İdaresine büyük ova sınırlarındaki planlı alanlara ilişkin bilgi ve belgeler talep edilmiş olup gelecek cevabi yazılar doğrultusunda planlı alanlardaki şerhler topluca kaldırılacaktır. Ayrıca vatandaşlarımızın bireysel müracaatı durumunda da ilgili kurumlardan planlı alanlara ilişkin bilgi ve belge getirmesi durumunda hızlı bir şekilde de şerhler kaldırılabilecektir. Dolayısı ile vatandaşlarımızın herhangi bir mağduriyeti söz konusu değildir.”


Haber: C. ÜSTÜNER