Düzce Üniversitesi'ne bağlı fakülteler tarafından organize edilen konferans serileri kapsamında önemli isimler ağırlanmaya devam ediliyor. Bu kez İlahiyat Fakültesi'nce “Dini Referanslar Eşliğinde Cinsiyet Adaleti” başlıklı bir konferans düzenlendi.

İlk kadın Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı konferans verdi
Konferansın konuşmacılığını ise Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez kadın başkan yardımcısı olarak ataması yapılarak Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı olan Prof. Dr. Huriye Martı yaptı.

Vali Dağlı ve Başkan Yardımcısı Çelebioğlu da katıldı
Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Miktat Çelebioğlu, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ve Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Karagöz ve üniversite öğrencilerinin yanı sıra vatandaşlar da katılım gösterdi. Konferansta bir süre önce resmi gazetede yayımlanan atama kararı ile  başka bir göreve atanmak üzere mevcut görevi olan Düzce İl Müftülüğü'nden alınan Selami Emen de katıldı.

"İnsan; kadın ve erkek cinsinin ortak adıdır"
Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açılış konuşmasını Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Karagöz gerçekleştirdi. Prof. Dr. Karagöz, Allah katında kadın ve erkek arasında bir ayrım olmadığını belirterek, “İnsan; kadın ve erkek cinsinin ortak adıdır. Her ikisi de bir erkek ve bir dişiden yaratılmıştır. Biyolojik farklılıkları insan olmaları açısından artı ve eksi değer ifade etmez, bu farklılık yüce yaratıcının insan neslini devamını sağlamaya yönelik takdiridir. İnsan neslinin devamı için kadın olmazsa olmaz bir varlıktır. Onsuz insan nesli devam edemez.” dedi. 

Programda konuşan Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, günümüzde özellikle cinslerin birbirine eşitliği mi, yoksa cinsiyetin adaleti mi tartışmasının yoğun konuşulduğu bir gündemde yaklaşık 110 devlet üniversitesi içerisinde iki kadın rektörden bir olarak geçmişten günümüze ilk ve tek kadın Diyanet İşleri Başkan Yardımcısını üniversitede ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

"Eşit olan her zaman adil olmayabilir"
Cinsiyet eşitliği mi yoksa cinsiyet adaleti mi konularının tartışıldığı şu günlerde fıtrat konusunu göz ardı edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar “Tartışmalar yaşanırken bizlerin gözardı ettiği husus söylemlerin kutuplaşmasına sebep oluyor. Oysaki adalet eşitliğin çok üzerinde bir kavram. Eşit olan her zaman adil olmayabilir. Oysaki adalet hepimizin her varlığın her koşulda ve konumda ihtiyaç duyduğu bir kavramdır. Bunu asla unutmamamız lazım. Cinslerin eşitliğinden değil fırsatların eşitliğinden, cinslerin eşitliğinden değil olanakların eşitliğinden bahsetmek gerekir.” şeklinde konuştu.

"Her toplumda kız ya da oğlan olarak doğmak aynı sonuçları vermez"
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, “Dini Referanslar Eşliğinde Toplumsal Cinsiyet Adaleti” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Toplumsal cinsiyet olgusunun izlerinin geçmişe kadar sürülebildiğini ifade eden Prof. Dr. Huriye Martı “Allahuteala iki farklı cinsiyeti yarattığı andan itibaren iki farklı cinsin yeryüzündeki macerası başlamıştır. Bunun sonrasında toplumlar birbirlerine kadın ve erkek olmayı birbirlerine öğreterek hayatlarına devam ettirmiştir. Her toplum bir kız ve oğlan çocuğunu zamanla farklı niteliklere sahip olan, çeşitli davranış modelleri geliştiren, sorumluluklarını bilen hakları ve beklentileri değişik olan bir erkek ve kadına dönüştürür. Her toplumda kız ya da oğlan olarak doğmak aynı sonuçları vermez. Bir kadının bir kız çocuğunun doğu kültüründe yetiştiriliş tarzı farklı iken aynı şekilde bir oğlan çocuğunun Müslüman bir toplumda ya da Müslüman olmayan bir toplumda dünyaya gelmiş olması arasında ciddi farklar vardır. Toplum ona büyüdüğü süre içerisinde çocukluk döneminden itibaren nasıl iyi bir erkek olacağını, nasıl iyi bir kadın olacağını öğretir. Erkeğin veya kızın neleri yapıp yapmayacağını ona toplum empoze eder ki biz buna ‘toplumsal cinsiyet’ diyoruz.” dedi.

Hukuk ve ahlakın görevinin insanlığı bağlayarak kadın ve erkek arasında dengeli ve adaletli bir hayatı sağlamak için var olduğunu belirten Prof. Dr. Huriye Martı, Birleşmiş Milletler'in kadın erkek-eşitliği ile alakalı olarak önemli bir anlaşma maddesi olduğuna dikkat çekti.

"Kadın-erkek eşitliğini sağlamak sadece devletin sorumluğunda değil"
Kadın-erkek eşitliğini sağlamanın sadece devletin sorumluğunda olmadığını söyleyen Prof. Dr. Huriye Martı, “Adaleti sağlamak sadece devletlerin görev ve sorumluluklarında değildir günlük hayat içerisinde her insan ailesinde, iş hayatında, okul hayatında adaleti ve dengeyi korumakla mükelleftir. Bazen devletin görmediği veya göremediği insanların bireysel olarak birbirlerinin haklarını ihlal ettiği durumlar olabilir. Dolayısıyla herkes hem kendi haklarını korumak hem de karşısındakinin haklarını ihlal etmemekle mükelleftir.” dedi.

Konferansın sonunda Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Karagöz, Prof. Dr. Huriye Martı ‘ya hediye ve plaketini takdim etti.

Haber: C.ÜSTÜNER