2’ydi yıllar içerisinde 4 oldu!
Düzce’de deprem sonrası yapılan incelemeler sonucu belediye meclisinin "2'den fazla kata izin yok" kararı yıllar içerisinde yerini 4 kata bıraktı. Konuralp'te sanki merkezden ayrı bir bölge gibi kat sınırlaması olmadan yapılar yükseldi ve yükselmeye de devam ediyor.

Uzmanlar uyarıyor!
Yapılan zemin araştırmaları ve uzmanların uyarılarına karşılık Düzce'de yavaş yavaş çok katlı binalar yükselmeye başlaması sektörü sevindirse de bir çok kesimden “Deprem unutulmasın!” denilerek bu girişimlere ‘dur’ denilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Eski yönetim ‘yeşil ışık’ yakmıştı
"2'den yukarıya asla çıkılmaz" sanılan kat sayısının ekonomik kaygılar ve inşaat sektöründen gelen yoğun talebin de etkisiyle bugün 5'i zorlar olduğu Düzce’de eski Başkan Mehmet Keleş döneminde yüksek katlı binalara hazırlık yapıldığı belediye tarafından kamuoyuna yapılan açıklamalarla açıkça ortaya konmuştu.

"Modern Düzce çok katlı yapılara hazır"
2015 yılının son günlerinde "Modern Düzce çok katlı yapılara hazır" başlığı altında bir açıklama yayınlayan Düzce Belediyesi, deprem öncesine dayanan 1987 yılı onaylı imar planlarının 5 katlı yapılara göre hazırlandığı anımsatarak, son olarak hazırlanan 2013 yılı onaylı Nazım İmar Planı ve uygulamalarında da şehrin mevcut fiziksel durumu ile alt ve üst yapı unsurlarına göre uygulamalar yapılacağı belirtmiş ve yüksek katlı binalara yeşil ışık yakmıştı.

Sektörün iştahını kabartıyor
Son yıllarda imara açılan yeni alanlar ve kat imar izninin esnetilmesi ile sadece Düzceli değil farklı illerden müteahhitlerin de gözde adresine dönüşen Düzce'de sektörün çok katlı yapılara geçiş istediği biliniyor.

Yüreklere su serpen hamle
Düzce’deki bu endişe verici gidişatın kaderini belirleyecek merci olan belediye meclisinden ise son toplantıda yüreklere su serpen bir hamle geldi. Meclis, yüksek kat olarak projelendirilen inşaatlara vize vermeme kararı aldı. Düzce Belediye Meclisi İmar Komisyonu tarafından hazırlanarak, meclisten geçen rapora göre; artık Konuralp’te 25 metre yükseklik baz alınarak, en çok 8 ya da 9 kata izin verilecek. Şehir merkezinde 5 kat talebine kapılar kapandı. Sadece bazı bölgelerde 4 kata onay verilecek.

“Çok katlı binalar Düzce için risk”
Konu, AK Parti İl Yönetimi’nin ziyareti sırasında Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay tarafından gündeme getirildi. Başkan Ay, çok katlı binalara izin vermeyeceklerini kesin dille vurguladı ve şöyle konuştu: “Yüksek katlı binaların indirilmesinde de meclisimiz karar aldı. Bu konuda da geri adım atmak yok. Düzce deprem bölgesi. Kimse bu konuda bizden farklı bir şey istemesin. Kararlarımızı aldık ve aynen uygulayacağız. Geri adım atmak yok. Bazı arkadaşlarımız zarar gördüklerini söylüyor ama 30 yılda bir deprem oluyor şehrimizde. Dolayısıyla biz vatandaşımızın sağlıklı ve emin ellerde olmasını istiyoruz. Çok katlı binalar Düzce için risk.”

Haber: C. ÜSTÜNER