Kamuoyunda "İmar Barışı" olarak bilinen ve en az 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen düzenlemede müracaat süreci başladı. Binasını kaçak durumundan kurtarmak ya da yaptığı imara aykırı eklentiyi kayıt altına aldırmak isteyenler Yapı Kayıt Belgesi almak zorunda... Vatandaşların detaylarını çok merak ettiği yönetmeliği imar ve ruhsat denilince ilk akla gelen kurum olan Düzce Belediyesi'nin İmar ve Şehircilik Müdürü Hamit Erdoğan ile konuştuk.

"Kangren haline gelmişti"
İlk olarak İmar Barışı'nın sağlayacağı faydalardan bahseden Erdoğan, şöyle konuştu: "İmarda bizim en fazla karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi kaçak yapı ile mücadele sıkıntısı. Yıllardır sadece Düzce'de değil bu Türkiye'de bir sorun olmuştur. Kaçak yapılar sürekli yapılmaya devam ediyor ve bir şekilde yıkılması pek gerçekleştirilemiyor. Bir sürü sebepler de var bununla ilgili. Düzce'de özellikle depremden sonra yapılaşmanın durması, insanların evinin yıkılmış olması, barınacak yer sorunu olması kaçak yapı ile ilgili fazla bir sayı oluştu. Tabii buralarda oturan insanlar genellikle gelir seviyesi düşük, istediği zaman ruhsatlı, iskanlı binalarda oturacak seviyede olmadığı için pek fazla da işlem yapılamıyor. Artık bu durum kangren haline gelerek çözümsüzlüğe gitmeye başlamıştı. Mahkemelerde bir sürü dosyalar birikti, yıkımlar yapılamadı. Ceza mahkemelere gidildiğinde ertelendi. Devletin üzerinde sürekli bir yük oluşuyor. Bunun çözümü açısından İmar Barışı iyi bir düzenleme oldu. Tabii önemli olan burada bunu çözdükten sonra tekrar yapılmasına engel olmak gerekiyor. Yani burada da artık cezaları daha uygulanabilir hale getirmemiz gerekiyor. Yani yıkım işlemlerini bundan sonra gerçekleştirmemliyiz. Zaten bakanımız da bunu açıkladı;  kaçak yapı yapanların cezası imar kirliliği oluşturmaktan artık ertelenmeyecek."

Belge verilen bina dönüşüm kapsamına giriyor
Yapı kayıt belgesi verilen binaların aynı zamanda kentsel dönüşüm kapsamına girdiğini açıklayan İmar ve Şehircilik Müdürü Hamit Erdoğan, kentsel dönüşüm yapılacağı zaman bunların ruhsatlı iskan sayılmayacağını açıklayarak, şöyle devam etti: "Yani kentsel dönüşüme tabi tutulabilecek. Kayıt altına alınmış oluyorlar. Detaylandıracak olursak; yapı kayıt belgesi verilen bir binanın olduğu bölge kentsel dönüşüme tabi olursa, direkt gerekli ödemesi yapılarak dönüşüme alınacak. Hak sahibi mahkemeye başvuramayacak."

Gelirler dönüşüme...
Yapı kayıt belgesinden elde edilen gelirlerin deprem ve afet risklerine hazırlık kapsamında kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılmak üzere bütçede gelir olarak kaydedileceğini de belirten Erdoğan, ayrıca alınacak yapı kayıt belgesinin yapının yeniden yapılması ya da kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacağını belirtti.

"Kaçak yapının önüne geçilecek"
Yeni düzenlemenin kaçak yapının önüne geçmek adına da önem taşıdığına işaret eden Erdoğan, binanın hazine arazisi üzerinde olması durumunda, yapılar eğer imar planında sosyal donatı alanında değilse aftan faydalanabileceğini ifade ederken, "Ama kamu alanına giren bir binaysa bundna faydalanamıyor."

31 Aralık 2017'den önceki yapıları kapsıyor
İmar barışının 31 Aralık 2017 önce yapılmış ruhsatsız ya da ruhsatlı ancak proje eklerine aykırı olan tüm yapıları kapsadığını söyleyen Düzce Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Hamit Erdoğan, Düzce'de maliye hazinesi üzerinde pek fazla bina bulunmadığının altını çizdi ve ekledi: "Asıl bizdeki yoğunluk kendi parseli üzerinde ruhsat alamayan vatandaşlar. Şuan Düzce Belediyesi'ne bağlı 59 mahalle, 11-15 arası mücavir alan var. Mücavirler köy. Köy iken yapılan yapılar muhtar izniyle yapılıyordu ama birden belediyeye geçince bunların hepsi kaçak durumuna düşme sıkıntısı yaşadı. Çünkü valilikten onay gerekiyor. Muhtar valilikte onay yaptırmadan izni verip köy belediyeye sınırlarına geçince bu sefer yapıların çoğu kaçak durumuna düştü."

"Başvuru yapın!" uyarısı
Erdoğan son olarak İmar Barışı'nda 13 milyon yapıyı kapsayan Yapı Kayıt Belgesi'ne başvuruların 31 Ekim'de sona ereceğini anımsatarak, bu tarihe kadar başvurusunu yapmayan vatandaşların yapılarının kaçak duruma düşeceği uyarısı yaptı.

Vatandaşlardan müracaatta istenen bilgiler
Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedefleniyor. Başvurularda vatandaşların kendi rızasıyla müracaatı ve kendi beyanı esas alınacak. Vatandaşlardan müracaatta istenen bilgiler ise şöyle: "E-devlet şifresi, geçerli bir cep telefonu numarası ve e-posta adresi, beyan edilecek yapının adresi, tapusu varsa ada ve parsel bilgileri, toplam inşaat alanı, konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (metrekare), yapıdaki konut ve işyeri sayısı, arsa/arazinin emlak vergi birim değeri (ilgili belediyeden alınabilecek), yapının bulunduğu arsanın alanı, varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (metrekare), yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek), imar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi ve yapıyı gösteren ve aykırılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. Fotoğrafların dosya formatının 'jpg, jpeg veya png' olması gerekiyor.

Haber: C.ÜSTÜNER