Düzce, çevre ve hava kirliliğine karşı alarm verirken bir de su kirliliğinin esareti altında. Geçtiğimiz günlerde su sorununu gündeme getirdiğimiz “Düzce’ye neler oluyor?” başlıklı haberimizin ardından vatandaşlar çeşitli mahalle ve köylerden göndermeye devam ettiği “çamurlu su” video ve fotoğrafları ile tehlikenin boyutunu adeta gözler önüne seriyor.

Ne altyapı sağlam ne arıtma tesisi var!
Bir yandan artık eskiyen su boruları yüzünden içme suyuna karışan çamurla baş edilmeye çalışılırken, bir yandan da atık su atırma tesisi yokluğu nedeniyle dere ve nehirler göz göre göre kirletiliyor. Miadı dolan altyapının değişmesi gerektiği su kirliliği ile apaçık ortadayken, hala geçici çözümlerle çare aranması sorgulanıyor.

İstanbul’a su veriyoruz ama…
İstanbul gibi metropol bir şehrin su ihtiyacının karşılandığı bir ilde, Akçakoca dışında hiçbir ilçede atık su arıtma tesisi olmaması ve kirli suların direkt su kaynaklarına karışması da çevreye verilen zararın ürkütücü boyutunu ortaya koyuyor.

Tüketimin 2.5 katı fatura geliyor
Dört tarafı suyla çevrili Düzce’nin konu su fiyatları olunca en pahalı ücretleri ödemesi ise tepkileri beraberinde getiriyor. Düzce'de pahalılığı ile eleştirilen suyun metreküp fiyatına çeşitli kalemlerde alınan bedeller de eklenince fatura kabarıyor. Sayaç okuma, evsel atık gibi bedeller nedeniyle tüketim bedelinin neredeyse 2 buçuk katı fatura geliyor. Düzce Belediye Meclisi 2018 yılı için beher metreküp üzerinden hesaplanan suyun tüketim bedelini 20 metreküpe kadar olan bölüm için 2,29 lira, 20 metreküpten sonra suyun metreküp fiyatı ise 2,76 lira olarak belirledi.

“İnsan sağlığı bu kadar basit olmamalı”
Öte yandan temiz içme suyuna hasret vatandaşlar “Bir çare” diyerek ihbar hattımıza video ve fotoğraf göndermeye devam ediyor. Şaziye Köyü’nde sularının berbat durumda olduğunu söyleyen bir vatandaş Whatsapp İhbar Hattı’mıza gönderdiği fotoğrafların peşine yazdığı açıklamada, “Bu durumu haber yapmanızı ve sesimizi duyurmanızı istiyorum. Bu durum sürekli devam eden bir durum zaten. Eğer yardımcı olursanız çok seviniriz. Ben de bu köyde oturan hane halkı olarak sesimi duyurmak istiyorum. İnsan sağlığı bu kadar basit olmamalı.” ifadelerini kullandı.

“Hastalık saçıyor”
Ayten Tarık Gelen isimli başka bir vatandaş ise, “Lütfen Düzce Bahçeköyü’ndeki içme suyunun haberini de yapar mısınız? Çamur akıyor, içilmiyor, hastalık saçıyor.” ifadelerinde bulundu.

Düzce eski Belediye Başkanı Ruhi Kurnaz döneminden beridir Düzce’nin sadece alınan geçici önlemler ve tadilatla kullanılmaya çalışılan, değişmeyen altyapısı da bu tehlikeye çanak tutuyor.

Haber: Ö. YILMAZ