Yapıldığı yerlerde çevre halkına büyük rahatsızlık veren, özellikle yaydığı koku nedeniyle şikayetlere yol açan tavuk kümeslerinin sayısı her geçen artıyor… Düzce’de birçok köyde yerleşim alanlarına yakın açılan tavuk kümesleri nedeniyle gübre kokusunun sardığını ve vatandaşların bu durumdan rahatsız olduğu yönünde şikayetler zaman zaman haber merkezimize de ulaşmıştı. Açılan tavuk kümesleri ve tarlalara bilinçsizce saçılan gübreler, çevrede oturan vatandaşların kapı ve pencerelerini açamamasına neden olurken; bugün merkeze bağlı iki köyde de tavuk kümesi tepkisi yaşandı.

 

 

Merkeze bağlı Yenikaraköy ve Duraklar Köyü'nün arasında kalan alanda tavuk kümesi yapımı için çalışmalara başlanması vatandaşları ayağa kaldırdı.

 

 

Tavuk kümesinin yapılacağı duyumunu aldıklarında oluşturdukları ortak bir metinle başta Düzce Valiliği ve İl Özel idaresine dilekçe veren köy sakinleri, kümeslerin yapılmasının engellenmek istemeleri de yeterli olmadı. Gece operasyonu ile yapım çalışmalarının başlandığı öne süren köy halkı sabah kaktıklarında gördükleri manzara karşında toplandı.

Kanunlara ve yönetmeliklere göre tavuk kümesine en uzak evin 2 bin metre ileride olması gerekiyor ancak Yenikaraköy’e yapılması planlanan tavuk kümesine en uzak ev 140 metre..

Köy halkı, İl Özel İdaresi’nin 1987 yılında hazırlanan rapordaki “köy yerleşim alanı dışında kalır” hükmüne dayanarak tavuk kümesi yapımına izin verdiğini öne sürdü.
Kümes yapılacak alanın çevresinde yakın evlerin olduğunu yine köylerine yakın 2 tavuk kümesinin daha olduğunu dikkat çeken köy sakinleri, kümes yapılmasından rahatsızlık duyduklarını dile getirdi.
Vatandaşlar, “Aşırı koku ve pislik. Çevre kirliliğe yol açıyorlar. Havamızı kirletiyorlar. Kokudan boğuluyoruz…Çocuklarımız ne olacak? Bizi insan yerine mi koymuyorlar? Kesinlikle istemiyoruz. Biz dışarı hiç mi çıkamayacağız. Bizim sağlığımızla oynuyorlar. Buna yetkililer el atsın.”dedi.
Vatandaşlar, kümeslerin kokularından şikâyet ederken, yerleşim alanları dışına yapılmasını isteyerek yetkilileri göreve çağırdı.

Haber: S. KAŞKIR