Resmi gazetede yayınlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu (İSG) uygulanmaya başlıyor. Bu kanunla ilgili 81 ilde düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu tanıtım semineri bugün Düzce’de gerçekleştirildi. Seminerde 6331 sayılı İSG kanununun getirdikleri, İSG Kültürü, İSG Katip ve Yetkilendirme Hizmetleri ve birçok konu anlatıldı.

Vali Yardımcısı İlhan Turgut, İş Sağlığı ve Güvenliğinin Düzce gibi istihdam oranının fazla ilde önemli olduğunu belirterek, bu kanunla iş kazalarının önüne geçileceğine dikkat çekti.
Turgut, “ Düzce bildiğiniz gibi işverene istihdam konusunda önemli bir yerde, o yüzden bu seminerin çok yerinde olduğunu düşünüyorum. Türkiye çok önemli işler başaran bir ülke haline gelmiştir, devrim niteliğinde yasalar çıkarmaktadır. Görmediğimiz o kadar çok kazalar oluyor ki ülkede KOBİ dediğimiz kuruluşlarda özellikle, ama KOBİ’lere ulaşmakta ne kadar başarılı olduk. Bu ülke hepimizin iş kazalarından dolayı arkasından keşke şu yapılsaydı dediğimiz maliyeti çok az olan küçük kazalar olmamalı.” Dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Daire Başkanı Mehmet Berk, yaptıkları program çerçevesinde neler yapılacağını anlatarak, bu kanunun kazalar olmadan ve meslek hastalıkları olmadan önlem almak amacıyla yapıldığını dile getirdi.

Berk, “Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği yeni bir kavram değil. Avrupa birliği üyeliği sürecinde bakanlığımız çalışma hayatını düzenlenecek sorumluluğu verildi. 2011de yapılan toplantıda Başbakanın verdiği talimatla çalışmalar hızlandı. Sıkı bir istişare hazırlığı içerisinde resmi gazetede yayınlanarak önemli bölümü yürürlüğe girdi. iş yerleri artık bu ayın sonu itibarı ile yükümlülükleri yerine getirmeye çalışacaklar. 50 kişinin altında işçi çalıştıranlar ise seneye başlayacaklar. Kaza olmadan meslek hastalığı meydana gelmeden önce bunun araştırılmasını öngörüyor. “ şeklinde konuştu.

Haber: S. YANAR