Belediye Meclisi toplantı salonunda yapılan ve Düzce İli Belediye Başkanlarının da katıldığı toplantıda Melen Suyu Koruma Havzası kapsamında her ilçeye göre atıkların ve arıtma tesis projelerinin değerlendirmesi yapıldı.

Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya ilimiz belediye başkanlarının yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı İbrahim Demir, İSKİ Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Kubilay Köker, İSKİ Emlak ve İstimlak Daire Başkanı Halil Tanır, İSKİ Planlama ve Proje Daire Başkanı Gıyasettin Güneş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Daire Başkanlığı Danışmanı Berkant Mutlu katıldılar.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Mehmet Keleş,  Melen Suyu Projesi ile birlikte Havza Koruma Projesi’nin birlikte ele alınması gerektiğini belirterek, bölgede katı ve sıvı atıkların yönetiminin belirlenmesinin zorunlu olduğuna değindi. Projelerde İstanbul’a su kaynağı olan Melen Suyu’nun temiz olmasının esas alındığını işaret eden Keleş  İstanbul için su ne kadar önemliyse, suyun kirletilmemesi açısından bölgemizde korunma havzası içinde atıkların kontrolünün de Düzce için önemli olduğunu söyledi.. Keleş, Düzce ilinin ağırlıklı olduğu koruma havzasının detaylarının belirlenmesi gerektiğini de ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı İbrahim Demir ise Melen Suyu’nun İstanbul için önemine değindikten sonra, atıkların depolanması ve suyun kirletilmemesi için Belediyeler, Çevre ve Orman Bakanlığı, İSKİ, DSİ ortak hareket edeceğinin belirlendiğini, projenin temelinde kaynağın yerinde korunması olduğunu söyledi.

İSKİ Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Kubilay Köker de havza projesine yönelik ön araştırma ve raporlandırma yapılabilmesi için bölge ziyaretleri yaptıklarını ifade etti. Projenin acil eylem planı çerçevesinde yürütüldüğünü hatırlatan Köker, yerinde inceleme yapmak istediklerini belirterek bu sayede mevcut atıkların durumu ile ıslah projelerinin değerlendirileceğini ifade etti.

Toplantıda söz alan İlçe Belediye Başkanları da, atıklar ve havzaya ilişkin görüşlerini dile getirdiler. Daha sonra da heyet katı ve sıvı atık alanlarında incelemelerde bulundular.