13 Kasım 2014 tarihinde Düzce Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğinde düzenlenen Düzce Şehir Kimliği Çalıştay’ında elde edilen verilerden çıkan sonuç bakanlık tarafından kitap haline getirildi. Düzce Şehir Kimliği Çalıştayı'nın rapor kısmında ise şu ifadeler yer aldı:

DÜZCE TURİZM VADİSİ OLMALI

" Önemli bir jeopolitik konumda olan il, verimli toprakları, köklü tarihi geçmişi ve doğal güzellikleri ile turizmin geliştirilmesini sağlayacak özelliklerin tümünü barındırmaktadır. Var olan doğal güzelliklerin ( orman, deniz, şelale ) alt  yapısı sağlanarak işletilebilir hale getirilmesi  ve kısaca Düzce'nin reklamının yapılması ve de Turizm Vadisi olması katılımcılar tarafından üzerinde durulan konu başlıklarından oldu. Kardüz  Yaylası'na modern kaynak tesisleri ve buna bağlı olarak oteller, lokantalar, toplantı salonları vb. yatırımlar yapılması, bölgenin tatil ve kayak merkezi olması; ayrıca ulaşım sorunu olan yaylalar için çözüm yolları bulunmasıyla birlikte, seyahat acenteleri vasıtasıyla düzenli otobüs turları yapılması,  Samandere ve Güzeldere Şelalerinde  olduğu gibi diğer şelaleler için de düzenleme yapılması gibi  öneriler özellikle vurgulandı.

Konuralp Beldesinde ise yetiştirilen ve "Kasaba Pirinci" olarak  tanınan pirinç üretimi ve  kümes hayvancılığı da il genelinde önemli bir yere sahip.Şehrin simgelerine örnek olarak tütün kolonyası, Konuralp Antik Kenti, Amfi- tiyatro, eski saat kulesi , Akçakoca Camisi,  şelalaler,  yöresel yemekler, fındık, Arı, Efteni Gölü, Güzeldere Şelalesi, Tike Heykeli vb. gösterilebilir. İl'in tanıtımına katkı sağlayabileceği düşünülen bu simgelerin , marka ve işaretlerinin il giriş/çıkış noktalarına yerleştirilmesi, şehrin kimliğinin belirginleşmesinde önemli rol  oynayacağı bildirildi.

ÇEVRE VE GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ ÇÖZÜLMELİ

Çalıştay'da öne çıkan bir diğer görüş ve çevre ve görüntü kirliliği konusunda şehrin sahip olduğu problemlere çözüm bulunması gerektiğidir. Ayrıca  hava kirliliğinin yapılan ölçümlerde insan sağlığına zarar verecek seviyede olduğu tespit edilen şehrin her mahallesinin doğalgaz kullanımı arttırılmalıdır.

RAYLI SİSTEM İHTİYAÇ

Ulaşım açısından önemli bir merkez olan şehirlerarası otobüs terminali inşaatının bağlantı yolları ile beraber en kısa sürede tamamlanarak otobüsler nedeniyle oluşan trafik sıkışıklığının önüne geçilmesi  planlanmaktadır. Şehir merkezi, kalıcı konutlar ve üniversite arasında hayata geçirilecek  bir raylı taşıma  sistemine ihtiyaç duyulduğu çalıştayda ayrıca dile getirildi.

Son kısmında ise Şehirde kentsel dönüşüm yeni başlamış olmakla beraber, beklentiler şehrin  kimliğini oluşturacak bir kentsel dönüşümün şehrin doğal güzellikleri ve tarihi dokusuna uygun şekilde planlanarak bir an  önce hayata geçirilmesi yönündedir. Gerçekleştirilecek projelerde görüntü kirliliğinin en aza indirilmesi değerlendirme kriterleri içerisinde en önde gelebilir."ifadeleri kullanıldı. Çalıştay’dan çıkan sonuçlar çözümlenmek üzere bakanlık tarafından çalışma programına alındı.