Düzce’den hızlı tren geçer mi tartışmaları yaşanırken, Çilimli’de faaliyet gösteren bir fabrikanın sahibi olan Necmettin Gençyılmaz’dan monoray (hava treni) atağı geldi. İşadamı Düzce trafiğini büyük oranda rahatlanması beklenen hava treni projesini çok yakında hayata geçirmeyi planlıyor.
Yaklaşık 15 gün içerinde Düzce halkına tanıtılması beklenen hava treni, trafiği büyük oranda rahatlatacak. Türkiye’de ilk olarak İzmir’de yapılması planlanan monoray, özellikle şehir içi trafiği sağlayan bir ulaşım sistemi.
Maliyetinin az olması ve yapım aşamasının kısa sürmesi nedeniyle Metro ve Tramvay hatlarından daha avantajlı olan Monoray’da, Toplu taşımacılıkta kullanılan ray sistemi bir kolon üstüne oturulan iki kiriş ve bu iki kirişin üzerinde bulunan raylar ile gidiş ve geliş aynı anda gerçekleştiriyor.
Konu ile ilgili uzun süredir çalışma yaptıklarını belirten Gençyılmaz, hem ucuz maliyetli hem de büyük oradan trafiği rahatlanması beklenen tren ile hakkında verdi.


Gençyılmaz, “Bununla ilgili bizim uzun süredir bir çalışmamız var. Çok yeni bir teknoloji. Bu konuda Düzce’yi seçtik. 15 gün içerisinde bu havadan giden treni tanıtacağız. Bu ülkenin kalabalık şehirlerindeki sıkışıklığı giderecek. Yerden 5-6 metre yukarıdan çalışan bildiğimiz trenlerin hemen hemen tam tersi. Kendine özel bir hat üzerinde çalışıyor. Türkiye’de yerde yapılan trenlerin fiyatlarının yüzde 20’sinden daha ucuz. Düzce trafiğini bize verilen güzergahlarda rahatlatma isteğimiz var.”diye konuştu.

Haber: S. KAŞKIR