Düzce Çalışma Ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 2014 Yılı I. Dönem, Düzce İşgücü Piyasası talep araştırması tamamlandı.12 Mayıs-27 Haziran tarihleri arasında yürütülen araştırma ile Düzce’nin işgücü piyasasının fotoğrafı çekilerek Düzce’deki sektörlerin işgücü ihtiyacı tespit edildi. Araştırma kapsamında Düzce’de toplam bin 28 işyeri bizzat ziyaret edildi ve 902 tanesine işyeri bilgi formu uygulandı.


4 İŞYERİNDEN 1’İNİN AÇIK İŞİ BULUNUYOR!


Çalışma kapsamında Düzce’de bin 346 kişilik açık iş bulundu, buna ek olarak, Düzce’nin “açık iş oranı” yüzde 3,2 olarak hesaplandı. Başka bir deyişle, Düzce’de her 100 kişilik kadronun 96,8’si dolu 3,2’i ise boş olup doldurulmaya hazır… Saha çalışmasında ziyaret edilen her 4 işyerinden 1’inin açık işi bulunuyor. Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 56 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep ediliyor.


EN FAZLA AÇIK İŞ ORANI GAYRİMENKULDE


Sektörlere göre; en yüksek açık iş oranı yüzde 25 ile Gayrimenkul Faaliyetleri sektöründe tespit edildi. Gayrimenkul Faaliyetleri sektörünü yüzde 5,2 açık iş oranı ile Konaklama ve Yiyecek Hizmetleri Faaliyetleri sektörü ve yüzde 5,1’lık açık iş oranı ile Bilgi ve İletişim; Mesleki Bilimsel ve Teknik Faaliyetler sektörü izliyor.


İŞVEREN ARADIĞI ELEMANI BULAMIYOR


Düzce İşgücü Piyasası Talep Araştırmasına göre, işverenlerin Düzce’de ilk 6 ayda bin 736 kişinin temininde güçlük çektikleri sonucuna ulaşıldı. Çalışma kapsamında ziyaret edilen işyerlerinin yüzde 42’si eleman temininde güçlük çektiğini belirtti. Başka bir deyişle, yaklaşık her 2 işverenden 1’i işgücü piyasasında aradığı elemanı bulurken zorlandığı kaydedildi.


Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri de soruldu. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekler ise Makineci (Dikiş), Müşteri Temsilcisi, Brode Makinesi Operatörü, Garson Servis Elemanı, Gaz Altı Kaynakçısı, Satış Danışmanı, Reçmeci, Tuğla İmal İşçisi, Proses İşçisi, Plastik Doğramacı mesleği oldu.

 

Haber: S .Kaşkır