Sağlık Bakanlığı'nın dumansız hava sahası çalışmaları çerçevesinde Düzce Valiliği öncülüğünde başlatılan "Dumansız İşyeri Projesi" ile il genelinde hizmet veren işyerleri, fabrikalar ve firmalarda sigara bırakmaya yönelik algı oluşturulması hedefleniyor. İşyerlerinde sigaraya bağlı performans kaybını azaltmanın yanı sıra işçi sağlığının korunması ve iyileştirilmesini katkı sağlayan proje için Düzce'de protokol imzalanan firma sayısı 3'e yükseldi.

Söz konusu protokol ile kapalı alanlarda olduğu gibi işletme sınırları dâhilindeki açık alanlarda da tütün ve benzeri ürünler kullanılmayacak. İşletme çalışanlarına yönelik sigaranın zararları konusunda eğitimler düzenlenecek. İşletmede tütün bağımlılığından kurtulmak isteyenlerin tedavileri desteklenecek. Yeni kullanıcılar olmasını engelleyecek çalışmaları başlatılacak.

Projeye ilişkin konuşan Vali Zülkif Dağlı, “Düzce'de üçüncü dumansız işyeri oluşturmayla ilgili projemizi başlatıyoruz. Sağlık Müdürlüğümüz olacak, üniversitemizin bağımlılıkla mücadele birimi olacak ve asıl aktör yine işyerinin kendisi olacak. Bizde tarafları bir araya getirmiş oluyoruz. Kafelerde sigara kontrolü biraz daha zor çalışma bildiğiniz gibi. Ancak işyeri bazında bunu yapmak hem daha kolay hem daha ulaşılabilir. Belki uzun bir süreç gerektirecek ama daha uzun vadeli sürdürülebilir sonuç alacağımızı düşünüyoruz. Bundan sonra sağlık müdürlüğümüz ve üniversitemiz işbirliğinde yeni işyerlerimizi bu projemize katmak için uğraşacağız. Temennimiz işyerlerimiz dumansız hava sahası olsun. İşyerlerimizde sigara içilmesin ve bunun getireceği zararlı alışkanlıklar ve sağlıkla ilgili problemler olmasın. Bu manada biz öncü rol oynuyoruz." dedi.

Haber: C. ÜSTÜNER