Eylül ayı içerisinde; gıda, tarım ve hayvancılık alanında yapılan faaliyetleri açıklandı. Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu tarafından yapılan açıklamada, hayata geçirilen faaliyetler başlıklar altında, detayları ile kamuoyu ile paylaşıldı.

 

BİTKİSEL FAALİYETLER
 
Çeltik hasadının kontrolleri yapıldı
İlimizde Merkez İlçe ve Çilimli İlçelerinde üretimi yapılan çeltiğin, Biçerdöver kontrolleri sorumlu teknik personeller tarafından yapılarak hasadın sorunsuz yapılması sağlandı.
 
Çiftçi eğitimlerine devam edildi
İlimiz Merkez ve İlçelerde 9 adet çiftçi toplantısı yapılmış olup Amerikan Beyaz Kelebeği ve Külleme konularında 228 çiftçimize bilgilendirme yapılmıştır.
 
Fındık entegre mücadele çalışmaları devam ediyor     
Fındık Entegre Mücadelesi kapsamında, üreticilerimize fındık bahçelerinde budama ve gübreleme gösterildi.
 
Bitki Sağlık Sertifikaları düzenlendi
İlimizden yurt dışına ihraç edilen üç farklı ürün için 110 adet Bitki Sağlık Sertifikası düzenlendi.
 
Bayilik Belgeleri düzenlendi
İlimiz Merkez ve İlçeler de olmak üzere 1 adet Tohumluk Bayi, 3 adet BKÜ Bayi ve 1 adet Zirai Mücadele Alet ve Makinaları Bayilik Belgesi verildi.
ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ
 
Mera ıslah çalışmalarına devam edildi
Mera ıslah çalışmaları kapsamında Aybaşı, Eskimengencik ve İstilli köylerinde ihata ve diri örtü temizliği yapıldı.
Yem bitkileri kontrollerine devam edildi
İlimizde ekilişi yapılan yem bitkilerinin hasat kontrolleri yapıldı.
 
 

 HAYVANCILIK FAALİYETLERİ 
 
Hayvan hastalıkları ile mücadele;
2018 yılı eylül ayı içerisinde, 63 köy ve 10 mahallede 11.175 baş büyükbaş hayvana proje kapsamında Şap aşısı, 7 köyde 121 büyükbaş hayvana Lsd aşısı, 20 köyde 260 büyükbaşa E.coli aşısı ayrıca 86 köy ve 5 mahallede 785 adet Brucella aşısı buzağılara koruyucu olarak uygulanmıştır. 2 köyde 38 küçükbaş hayvana Şap aşısı ve 1 köyde 101 adet küçükbaş hayvana Ppr(veba) aşısı yapılmıştır. Ayrıca koruyucu olarak 8 köy ve 10 mahallede 121 köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır.
Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.
İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 78 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.
 
Hayvancılık Desteklemeleri ;
2018 yılı 2. döneminde çiğ süt desteklemeleri kapsamında 103 yetiştiricimize 2067 ton süt için 134.000 TL ödeme yapılmıştır.
 
Hayvanların tanımlanması çalışmaları;
İlimizdeki 1397 baş büyükbaş ve 84 baş küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;
İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 130 baş büyükbaş, 25 baş küçükbaş, 2.446.800adet kanatlı sevki yapılmıştır. Eylül ayı içinde yurt dışına 364 ton Tavukayağı ihracatı yapılmıştır. İlimizden diğer illere 4.734 kg karkas et sevki yapılmıştır.İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 221 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 58 ton sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.
 
SU ÜRÜNLERİ FAALİYETLERİ
İlimiz genelinde Eylül ayı içinde; 104 perakende ve 3 işletme denetimi gerçekleştirilmiştir.
Ruhsatsız avlanma nedeni ile 12 adet ceza kesilmiştir.
Çift kabuklu yumuşakça izleme programı kapsamında 3 adet kum midyesi numunesi alındı.
 
GIDA VE YEM KONTROL FAALİYETLERİ
489 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir
Eylül ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 483, yem satışı yapan işyerlerinde 6 olmak üzere toplam 489 adet denetim yapılmıştır.
Eylül ayı içerisinde 3 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 20.210 TL idari para cezası uygulanmıştır
Alo Gıda 174 hattına gelen 16 şikâyet incelenmiş olup, şikayetlerin 15 tanesi olumlu sonuçlanmıştır.
79 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır
Gıda İhracatı için 60, izleme vb. programlar için 19 olmak üzere toplam 79 adet numune alınmıştır. Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerin 10 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.
 
965 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir
 İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; eylül ayı içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen 965 ton iç fındık için 60; ihraç edilen 325 ton diğer gıda maddeleri için 18;   olmak üzere toplam 78 adet sertifika düzenlenmiştir. 
 
Gıda işletmelerine 49 adet kayıt belgesi verilmiştir
Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 49’una işletme kayıt belgesi verilmiştir.
 
Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri
KKYDP 11. Etap kapsamında Çelik Silo, Kırsal Turizm Yatırımları ve Büyükbaş (Manda) Ahır Yapımı projeleri uygulayan toplam 4 işletmenin inşaat ve çevre düzenleme çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca, geçmiş etaplarda tamamlanan projelerin 6 aylık rutin kontrollerine devam edilmiştir.
 
Genç Çiftçiler Hibe Desteği
2018 yılı Genç Çiftçi Projesi Kapsamında hak kazanan 117 çiftçiye 585 adet büyükbaş (dişi düve) hayvan ile 7 çiftçiye de 35 adet Büyükbaş (manda) hayvan dağıtımı gerçekleştirilmiştir.
Ayrıca, 2016 ve 2017 yıllarında Genç Çiftçi Projesi Kapsamında proje uygulayan 2 İlçemizde ki genç çiftçilerin %20 sinin kontrolleri yapılmıştır.
Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir
2018 yılıEylül ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 76 adet parselin satışı, 16 adet intikal, 1 adet vasıf değişikliğive 1 adet tarımsal yapı izinlendirilmesiişlemi sonuçlandırılmıştır.
Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 25 adet numune alınmıştır.
 
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri İle İlgili İşler
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik kapsamında oluşturulan İl Teknik Komitesi, 4 Eylül 2018 tarihinde toplandı. Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğe eklenen Geçici 6. madde gereğince süresi içerisinde vizelenmediği için geçerliliğini yitiren tarımsal yayım ve danışmanlık sertifika sahiplerine yönelik olarak sertifikalarının vize edilmesi için gerekli olan eğitimlerin gerçekleştirilmesi amacı ile İl Müdürlüğümüz Toplantı Salonunda 25 Eylül 2018 tarihinde 21 kişinin katıldığı "Sulama Sistemleri" konulu eğitim toplantısı, 26 Eylül 2018 tarihinde 24 kişinin katıldığı "Süt Hijyeni" konulu eğitim toplantısı düzenlenmiştir.
Yönetmeliğin Geçici 6. maddesi kapsamında Müdürlüğümüze müracaat eden 14 kişinin sertifikaları yeniden tanzim edilmek üzere Bakanlığa gönderilmiştir.
 
Kapya Biber Tarla Günü Etkinliği Düzenlendi
İlimizde Düzce Acıkası’nın yeni coğrafi işaret alması ile acıka yapımında kullanılan ilimize özgü salçalık kapya biberlerin talebine yönelik üretim gerçekleştiren Darıcı Mahallesi’nde önder çiftçimiz Yasemin Aydın’ın tarlasında kapya biber yetiştiriciliğini çiftçilerimizin incelemesi amacıyla tarla günü etkinliği düzenlendi.
 
Brokoli Demonstrasyon Bahçeleri Hasat Olgunluğuna Ulaştı
Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor programı kapsamında İl Müdürlüğümüz ve Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü işbirliğinde ilimizde yürütülmekte olan "Yeni Brokoli Çeşidi Yenilikçi Kadınlar ile Yaygınlaşıyor Projesi " nin teknik takipleri yapılarak bahçelerin bakım işleri çiftçilerimiz tarafından yapıldı. Önder çiftçilerimiz tarafından yetiştirilen brokolilerin orta taçları hasat edilmeye başladı.
 
"Etkin ve Verimli Sulama Sistemleri" eğitimi düzenlendi.
Onuncu Kalkınma Planı kapsamında "Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Öncelikli Dönüşüm Programı” çerçevesinde, tarımsal sulamanın bilinçli şekilde yapılması, basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması ve modern sulama teknolojilerinin çiftçilere benimsetilmesi amacıyla İlimizde 2018 yılı içeresinde Merkez Yenitaşköprü Köyünde "Etkin ve Verimli Sulama Sistemleri" eğitimi düzenlendi.
 
Zarar Ziyan Tespitleri
Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verildi. 

İstatistik Veri Ağı;
İstatistik Veri Ağı çalışmaları kapsamında İlimiz Merkez ve İlçelerinde bitkisel üretim 2. tahmin çalışmaları tamamlanmıştır.
 
Çiftlik Muhasebe Veri Ağı
Çiftlik muhasebe veri ağı sistemine kayıtlı olan 2017 yılına ait 69 adet işletmeye, 2018 yılı eylül ayı içerisinde 41.400 TL’lik destekleme icmalleri, ödemeleri yapılmak üzere Bakanlığımız Tarım Reformu Genel Müdürlüğüne gönderilmiştir.
 
Yatırım Projelerinin İzlenmesi
Yatırım projelerinin izleme ve dönemsel gerçekleşme cetvelleri Valilik İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğüne gönderilmiştir.

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi(TÜFİS)
Bakanlığımız tarafından tarım politikasının planlanması ile maliyet ve satış fiyatlarının sağlıklı tespitinin yapılabilmesi için oluşturulan Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır. Bu sayede, gün bazında veri havuzunda toplanan verilerle ürünün nerede üretilip nerelere satıldığına kadar takibi ve istatistiki çalışmalar yapılabilmektedir. Hızlı ve doğru politikaların oluşturulmasına imkân sağlayacak TÜFİS verileri T.C. Merkez Bankasına da açılmıştır.
 
Tarımsal İşletme Danışmanlığı (Tid)
TİD çalışmaları kapsamında eylül ayı içerisinde; Merkez İlçede 6, Cumayeri’nde 35 ve Çilimli’de 14 adet olmak üzere, toplam 55 adet tarımsal işletme ziyareti gerçekleştirilerek çiftçilere çeşitli tarımsal konularda bilgiler verilmiştir.