Çocuklara yönelik şiddet, cinsel istismar ve tecavüz vakalarında son günlerde yaşanan artışa Düzce Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri sessiz kalmadı. Anıtpark Meydanı’nda bir araya gelen meclis üyesi kadınlar ve Mavi Ağaç Derneği Başkanı Celal Kasapoğlu ülkece içimizin kan ağladığı bu iğrenç olaylara karşı tepkilerini dile getirdi.

“Toplumsal baskı istismarın toplumdaki devamlılığını sağlar”
Topluluk adına konuşan Düzce Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi üyesi Selma Demirelli şunları kaydetti:

“Çocukluk hepimizin bir dönem yaşadığı ve önemli bir değere sahiptir. Çocukluk dönemindeki yaşantılar bireyin ilerleyen yaşlarda yaşantısını büyük ölçüde etkilemektedir. Her türlü etkilere karşı savunmasız olan çocukların korunması, sağlıklı olarak büyümesi, kız ve erkek ayrımı yapılmadan eğitim almaları günümüz toplumunun en önemli sorunlarından biri olmuştur. Bu sorunlardan biri olan çocuk istismarı, çocuklara yönelik yetişkin grup, toplum, devlet veya başka bir yetişkin grubun, bedensel, duygusal ve fiziksel durumunu olumsuz etkileyecek kasıtlı bir davranış olarak tanımlanmaktadır. Öyle ki çocuklardaki ruhsal, zihinsel, bedensel hastalık ve ölümlerin en önemli sebeplerinden biri olarak görülmektedir. İstismara uğrayan çocuklar genelde korku içinde olup bundan dolayı birçok çocuk yaşadıklarını gizler. Bununla birlikte geleneksel yapılar, örfler, gelenekler, toplumsal yapının baskısı nedeniyle ortaya çıkarılmadan üzeri örtülür. Bu durum istismarın toplumdaki devamlılığını sağlar.”

“Her türlü şiddete karşı olmak için tek yürek olmaya çağırıyorum”
Çocuklara yönelik cinsel istismar ve şiddete karşı tüm kesimi tek yürek olmaya da çağıran Demirelli konuşmasına şöyle devam etti:

“Unutulmamalı ki istismar, sadece cinsel istismar değildir. Bir çocuğa şiddet uygulamak da bir istismardır. Bir çocuğu haklarından mağdur etmek, eğitimden uzak tutmak da bir istismardır. Bir çocuğu çalıştırmak ve ekonomik kazanç sağlamak da bir istismardır. Bir çocuğu ana dilinden uzaklaştırmak, kültüründen uzaklaştırmak, küçük yaşta evlendirmek de bir istismardır. Türkiye’de çocuk istismarı, son beş yılda yüzde 400 oranında artmıştır. Bunun en önemli sebebi toplumsal cinsiyet eğitimi, kız çocuklarının okula gönderilmemesi, toplumda çocuğa yeterince değer verilmemesi, istismar eden kişiye cezaların yeterince uygulanmayışı, istismara uğrayan çocuğa yeterli sağlık desteği uygulanmayışıdır. Düzce Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak çocukların cinsel, fiziksel, zihinsel ve fiziksel istismarın karşısında olduğumuzu ve olacağımızı, mağdurların yanında olacağımızı belirtmek istiyoruz. Çocukların her türlü istismarına karşı önlemler alınmalı, toplumun duyarlılık göstermelerine inanıyor, tüm kesimleri, sivil toplum kuruluşlarını her türlü şiddete karşı olmak için tek yürek olmaya çağırıyorum.”

Haber: M.AYDIN