2004 yılının ağustos ayında Akçakoca açıklarında doğalgaz bulunmasıyla Karadeniz'de ilk defa ticari ve ekonomik anlamda doğalgaz keşfi yapılmıştı. Doğalgaz gibi önemli bir kaynağın ardından Akçakoca'da şimdi de Karadeniz dalgalarından elektrik enerjisi üretilebilmesi amacıyla harekete geçildi.

DESET Enerji Temsilcisi Makine Mühendisi Yalçın Güneş, yaptığı açıklamada, daha önce Akçakoca'da dalga boyu, derinlik ve periyodik olarak saha incelemelerinde bulunduklarını belirtti.
Dalga etüt çalışmaları sonunda tasarladıkları bir cihazla denemelere başladıklarını ifade eden Güneş, şöyle konuştu:

"Karadeniz dalgaları mükemmel bir enerji kaynağı. Şuan kıyı şeridinde, 3 metre boyundaki enerji üretim cihazımızın, balık adamları tarafından deniz tabanına yerleştirilmesi için çalışma yapıyoruz. Uygun bir zemine bu cihazı monte edeceğiz. Cihazımız 1, 5 kilovat/saat gücünde. Dalga boyu, hızı ve periyodik akışkanlığı ile cihazımızın çalışmasını, karada oluşturduğumuz başka cihazlarla bir hafta boyunca test edeceğiz. Çalışma sonucunda elde edeceğimiz verilere göre yeniden edğerlendirme yapacağız."

Güneş, Karadeniz'in dalgalarının enerji üretiminde kullanılmasının Türkiye için önemli bir kazanç olacağına inandığını sözlerine ekledi.

Haber;  C. ÜSTÜNER