Konuralp beldesinin mahalle olması ile ilgili alınan karara ilişkin dikkat çeken bir detay ortaya çıktı. İlk olarak 2008 yılında Konuralp'in mahalle olması talebi gündeme gelmiş, belediye meclisinde oy çokluğu ile kabul edilen dosya, dönemin Valisi Ercan Topaca tarafından jet hızıyla onaylanarak İçişleri Bakanlığı’na gönderilmişti. Danıştay 8. Dairesi tarafından görevlendirilen heyetin beldede yaptığı inceleme sonucu Konuralp'in belde olarak kalması yönünde karar verilmişti. İçişleri Bakanlığı alınan bu karar üzerine temyiz isteminde bulunmuş ve Düzce Belediyesi de davaya müdahil olmuştu. İtiraz üzerine Danıştay 10. Dairesi, 9 Haziran 2009 tarihinde Danıştay 8. Dairesi'nin kararını bozarak yeniden görüşülmesine karar vermişti. Yeniden değerlendirmeye alınan mahalle olma talebine ilişkin son karar ise 24 Mart 2013 tarihinde verildi ve oy çokluğuyla Konuralp mahalle oldu.

9 ay önce alınan mahalle olma kararı geçtiğimiz günlerde tebliğ edilirken Konuralp Belediye Başkanı Yusuf Ercan'ın itiraz süresinde hiçbir başvuruda bulunmadığı öğrenildi. Danıştay 8. Dairesi'nin belde olarak kalması yönünde verdiği kararın iptali için temyize gidilmesi sonucunda kararı bozan Danıştay 10. Dairesi, şu gerekçelerle Konuralp'in mahalle statüsüne geçmesine karar verdi:

"Koşulları bulunmayan birçok belediyenin varlığının devam etmesi nedeniyle kaynakların verimsiz kullanımı, görevlerin ifasında acze düşme, çarpık kentleşme ve gecekondulaşma gibi sorunlara yol açılmış olduğu görüşlerine yer verilmiştir. Konuralp Belediyesi sınırları dahilinde, Düzce Üniversitesi kampüs alanının ve araştırma hastanesi alanının bulunduğu, araştırma hastanesine ulaşım köy yollarından sağlandığı ve yine bilirkişi raporunda yer verildiği üzere bir bütün halinde üniversite alanının yarattığı çekimin Konuralp için önümüzdeki dönemde yerleşim alanı gereksininmi yönünde baskı oluşturacağı anlaşılmaktadır. Teknik personel olarak sadece bir harita teknikerini istihdam ettiği ve kısmen kırsal yerleşme özellikleri gösterdiği saptanmış olan Konuralp Belediyesi'nin, üniversite kampüsü ve çevresinin ihtiyaçları dikkate alındığında, bu alanların planlanması ve düzenlenmesi ile temel alt yapı hizmetlerinin sağlanması konusunda yetersiz kalacağı görülmektedir. Teknik donanım olarak Konuralp Belediyesinden daha üstün olan, Düzce Belediyesi tarafından sağlanmasının kamu yararına ve hizmet gereklerine daha uygun olduğu açıktır. Açıklanan nedenlerle; davalı idarenin temyiz istemesinin kabulüne, Danıştay Sekizinci Dairesi'nin 09/06/2009 günlü E:2008/2536 K:2009/3948 sayılı kararının BOZULMASINA, kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 24/04/2013 gününde oy çokluğu ile karar verildi.

Öte yandan Konuralp'in ilk olarak belde olarak kalması ardından yapılan itiraz sonucu mahalle statüsüne geçmesi kararı alınırken Belediye Başkanı Yusuf Ercan'ın mahalle olma kararına itirazda bulunmaması dikkat çekti. Konuralp'in belde olarak kalmasını isteyen Ercan, 9 ay önce alınan karara ilişkin on beş günlük itiraz süresi olmasına karşın hiçbir başvuruda bulunmadı. Danıştay'ın mahalle olması yönünde karar verdiği durumlara yapılan itirazlarda maddi gerekçe araması Başkan Ercan'ın kuvvetli dayanaklarla karara itiraz etmesi gerekliliğini ortaya koyarken, bir itirazın söz konusu olmaması "Bu dayanaklar sağlanamadı mı?" sorusu akıllara getirdi. 



Haber: P. YILDIRIM