Konuralp’i kültür ve turizm merkezi haline getirmeyi amaçlayan Doğu Marmara Antik Kent Projesi’nin açılış toplantısı yapıldı. Düzce Belediyesi AB Proje Ofisi tarafından hazırlanan ve MARKA’dan hibe almaya hak kazanan projenin açılışında Arkeolog Güldemet Yıldız Dursun, Proje Koordinatörü Mine Üçüncü’nün bilgilendirmesinin ardından protokol konuşmalarına geçildi.

Kardüz yıllarca altyapısız kaldı

Konuralp’in değerlerinin vurgulandığı toplantıda en dikkat çeken konuşmayı Düzce Milletvekili Fevai Arslan yaptı. Milletvekili Arslan, Konuralp’in değerli bir bölge olduğuna dikkat çekti, turizm alanlarının altyapısı yapılmadan hizmete sokulmaması yönünde öneri sundu. Arslan, “Biz Düzce’nin gelişmesini 3 ayak üzerine oturttuk. Bunlardan biri turizm. Ancak benim düşüncem turizm alt yapısını oluşturmadan davet etmeyelim. Çünkü ilk intiba son intibadır. Tesisleşmeden geldiklerinde umduklarını bulamazlar ve bir daha gelmezler.” ifadesini kullandı. Arslan'ın bu sözleri turizme kazandırılma adına yanlış bir yol izlenen Kardüz Yaylası'nı akıllara getirdi. 80'li yıllardan beri Kartalkaya gibi bir kayak merkezine dönüştürülmesi gündemde olan Kardüz Yaylası'na yatırımcılar sadece bakmakla yetindi. Yol ve elektrik gibi gerekli altyapı oluşturulmadan bölgenin tesisleşmeye açılmak istenmesi nedeniyle Kardüz'de mutlu sona bugüne kadar ulaşılamadı. Henüz birkaç yıl önce yolu asfaltlanan ve elektriği çekilen yayla, şimdi yatırım için cazip hale gelirken bu durum il yönetiminde söz sahibi olanlara da ders oldu. Milletvekili Fevai Arslan'ın konuşmasındaki altyapı vurgusu da Kardüz'deki uzun bekleyiş gibi hataların tekrar yaşanmaması adına uyarı olarak yorumlandı.

Düzce’de turizm çalışmaları arttırılmalı

Toplantıya katılan Vali Yardımcısı Kazım Karabulut da Düzce’de turizm adına yapılan çalışmaların arttırılması gerektiğini vurguladı.

MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, kalkınma ajansı olarak amaçlarını paylaşırken, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ise Konuralp’in önemli bir değer olduğunu belirtti. Konuralp ile ilgili ikinci bir projenin valilik tarafından hazırlandığı bilgisini paylaşan Keleş, belediye olarak Konuralp’le ilgili üç alanda çalışma yürüttüklerini anlattı.

Başkan Keleş, “Öncelikle Konuralp’in alt yapısını bitirmeye çalışıyoruz. Konuralp gibi sit alanları olan bir yerleşim yerinde bu çalışmaları yapmak güç. Koruma amaçlı  imar planını da bitirdik. Şimdi ilan aşamasında. 2. ularak Konuralp’te bulunan antik tiyatro, su kanalları, Osmanlı’dan kalan türbe ve camiler ile tarihi binaları onarmak için çalışıyoruz. 3. olarak da Konuralp’i tanıtmaya çalışıyoruz.” dedi.

Tanıtım toplantısında davetlilere Konuralp pirinci ve magnetleri hediye edildi.

Doğu Marmara Antik Kent Projesi’nde neler yapılacak?

2 yıl boyunca sürecek olan Doğu Marmara Antik Kent Projesi’nin toplam bütçesi  1 milyon 214 bin 388,71 TL. Proje kapsamında Konuralp’te oryantiring organizasyonları düzenlenecek. Turizm Enformasyon ofisi kurulacak, bölgeyi ziyaret edecek turistlerin bilgi almaları için kiosk cihazları alınacak.  Antik tiyatro ve çevresinde sokak sağlıklaştırmaları ve çevre düzenlemeleri yapılacak. Seramik Atölyesi oluşturularak sertifikalı kurslar açılacak. Açık Hava kent müzesi oluşturulacak ve Konuralp’te ev pansiyonculuğu geliştirilecek.


Haber;S.KAŞKIR