Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Mustafa Kayıkçı, ülkece yaşanılan ekonomik krizin Düzce esnafını nasıl etkilediğini ve bu süreçte yapılması gerekenlere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

“Zor günler geçiriyoruz, sıkıntı büyük”
Türkiye’deki bu çalkantılı sürecin esnaf ve sanatkarı da etkilediğini kaydeden Kayıkçı şöyle konuştu:

“Türkiye’de bu çalkalanma genel manada esnaf ve sanatkarı da etkiledi. Dövizin yükselmesi ile alakalı ham madde girişleri dövizle olduğu için fiyat değişimleri söz konusu olabildi. Sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz kolay değil. Ama oturacak, hep böyle gidecek değil. Zaten zaman olarak da kış üzerine geldiği için de sıkıntılı biz dönem oluştu. Mücadele ediyoruz.
Biz şu anda, Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi devrede olmamış olsun çok daha zor günler bizleri bekliyordu. Çünkü faizler çok yüksek. Bu para ile alıp yatırım yapılacak bir durum yok.  Ben bu faizler geriye geldikçe bunun düzeleceğini düşüyoruz. Zor günler geçiriyoruz, sıkıntı büyük.”

“Kepenk kapatandan çok dükkan açan var”
Ekonomik krize rağmen Düzce’de ilginç bir duruma da dikkat çeken Kayıkçı, “Düzce’de kepenk kapatan esnaftan çok dükkan açan var. 3 esnaf kepenk kapatıyorsa 6’sı açıyor. Tabi ilçelerde de çok fazla. En fazla yüzdeyi bu anlamda Çilimli alıyor” dedi.



“Krizi fırsata çevirmek isteyen çok insan var”
DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı, bir mücadelenin içerisinde olunduğunu vurgulayarak, “Biz esnaf ve sanatkarlar olarak şuna bakarız. Bugün organize sanayilerin dolu dolu çalışması bizim için avantajdır. Organizelerimiz devam ediyor ama Çilimli Organizenin de hızlanması gerekiyor. Biz hizmet sektöründeyiz. Üretimimiz bizim yüzde 7’dir. Şoför, fırıncı bizim esnafımız bizim esnafımız. Fırıncı esnafımız çok zor durumlar yaşıyor. Çünkü una zam geldi. Devlet de un ithal etmenin, fiyatı düşürmenin derdinde. Bir mücadelenin içerisindeyiz. Ama bunu fırsata çevirmek isteyen çok tüccar var. Adına tüccar denirse. Bundan nemalanmak isteyen çok insan var. Biz ayakta durmanın, evimize ekmek götürmenin derdindeyiz. Bizim sıkıntılar çok masum sıkıntılar. Türkiye’de de Düzce’de de görüyorsunuz marketlere baskınlar düzenlenmeye başladı. Ticaret İl Müdürlüğü bu konuda iyi çalışıyor, bunu fırsata çevirmek isteyen büyük tüccarlar var. Esnafta bunlar yok. Gezip baktığınızda dünkü fiyatla bugünkü fiyat arasında fark yoktur. Üç senedir çaya zam alamadı bizim kahveciler odamız ama o zamandan bugüne çaya şekere yüzde 55 zam geldi” diye konuştu.

“Mal sahipleri hiç olmazsa kiracılara zamda insaflı olsunlar”
Bu ekonomik krizin en az zararla atlatılması için önemli tavsiyelerde bulunan Kayıkçı şunları kaydetti:

“Ben buradan seslenmek istiyorum. Hiç olmazsa bu yıl için şu mal sahipleri kiracılara zamda insaflı olsunlar. Gerçekten esnaf günlüğünü çeviremiyor. Zam yapmıyor, yarısı kendinden gidiyor. Marketlere bakın zam yapıyor. Ama bakkal idare ediyor. Esnaf böyle şeyleri çok gördü. Bunu da atlatırız diye düşünüyorum.



“Birbirimizin yanında olmamızı gerektiren bir dönemdeyiz”
Bakanlıklar yatırımda bir toparlanmaya gidiyorsa hepimiz gideceğiz. Lüks işinden kaçınacağız. İstekleri bir tarafa bırakıp ihtiyaçları gidereceğiz. Bu süreçte durumu fırsata çevirenlerin de üstüne devlet gitmeye başladı. Bu Türkiye’nin başına gelen bir olaysa bunda hiç kimse kendini ayıramaz. Bunu fırsata çeviren ş…sizdir. Birbirimizin yanında olmamızı gerektiren bir dönemdeyiz. Bunun bir avantajı da şöyle olacak, ithal mal alamayacağız. Lüks harcamadan kaçındıkça dış açık vermemeye başlayacağız. Tasarrufa gitmemiz gerekiyor. Biz devletimizi toplumumuzu seviyoruz. Katlanmak zorundayız. Bizim esnaf olarak para kazandığımız yok, çarkı çevirmenin peşindeyiz.

“Fırsatçılık yapanın teröristten farkı yoktur”
Dibimizde Arap coğrafyası varken, bu savaş azalıyorken, Türkiye artık söz sahibi olmaya çalışırken birbirimizi baltalamayalım. İç dinamikleri biz çalıştırmaya dikkat edelim. İçerde fırsat buldum diye fırsatçılık yapmayalım. Bize şerefli olarak bu görev düşüyor. Vatan da, toprak da, bayrak da bizimse eğer birbirimizi kırıp bükecek bir şey yapmamamız gerekiyor. Hain varsa ortaya çıkaracağız. Malını saklayıp, stokçuluk yapıp, fırsat bulup bu şekilde yapan insanın bir teröristten farkı yoktur. Bu ülke bizim, ben düzeleceğine inanıyorum.



“Yaşamak için can suyu ve faizsiz kredi istiyoruz”
Bu zor dönemde daha ucuz kredi bulabilirsek ki taleplerimiz var. Şu an esnaf kımıldayamıyor. Esnaf çok zor durumda. Esnaf bö6le yaparken, piyasanın dinamiklerini kim yükseltecek, asgari ücretin yükselmesi gerekiyor. Vatandaşın cebinde parası varsa gelecek. Biz de yaşamak için can suyu ve faizsiz kredi istiyoruz. Ankara’dan taleplerimiz var. Ertelemeler istiyoruz.”

“Belediyeleri insafa davet ediyorum”
Kayıkçı son olarak tavsiyelerine bir yenisini ekleyerek belediyelere seslendi:

“Belediyemizle de iyi çalışıyoruz. Biz bu yarışı kazanacağız. Bu sıkıntılardan kurtulacağız. Belediyelere seslenmek istiyoruz. Bu çöp vergisi, bu atık vergileri çok arttı. Belediyeyi insafa davet ediyorum. Ödediğimiz su parası altında gelen vergilere şu an kıymayın. İşler toparlandığında fazlasını alın ama şu an yapmayın.”



TAŞLIDAN SİSLİ PUSLU DURUŞ
Öte yandan esnafı bir nebze de olsa rahatlatmak amacıyla kredi veren bir kuruluş olan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi’nin ise sıkıntılı bir süreçten geçtiğimiz şu günlerde elini taşın altına koymak adına ne tür çalışmalarda bulunduğu merak konusu oldu. Haber merkezimizin demeç almak üzere talepte bulunduğu Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ertan Taşlı ise açıklama yapmayı reddetti. Esnafın can damarı kredilerin başında bulunan Ertan Taşlı Kooperatifin  keyfi ve hissi tutumlarla muammalı halde yönetildiğini ikrar edecek tavrını sürdürmüş oldu.


Haber: S. ÜNSAL