DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası Araştırma Dairesi tarafından, yapılan 'Aralık Ayı Emek Araştırması-Kamu İstihdam Raporu’ sonuçları açıklandı. Araştırma sonucuna ilişkin yapılan yazılı açıklamada özetle şu bilgilere yer verildi: "Kamu sektöründe istihdam edilen işçi sayısı yüzde 3,4 geriledi. Kadrolu işçi sayısı ise yüzde 4,6 düştü. Kadrolu işçi sayısı düşerken, geçici işçi sayısı arttı. Sözleşmeli personel sayısındaki artış oranı, memur sayısındaki artış oranının yaklaşık beş katına ulaştı. Belediyelerde kadrolu işçi sayısı yüzde 13 düştü. En fazla düşüş kadrolu işçi statüsünde çalışanlarda yaşandı. Belediyelerde çalışan memur sayısı düşerken sözleşmeli personel sayısı kat ve kat arttı. Toplam istihdam içerisinde işçilerin oranı yüzde 67,1’i buldu! "

Genel hizmetler işkolunda çalışanların taşerona mahkûm olduğu savunulan açıklamada ayrıca  işsizlik ve kayıtdışı istihdamın arttığı belirtildi.

 

Kamuda güvencesiz çalışma biçimlerine son verilmeli

Raporun sonuç bölümünde "Türkiye işçi sınıfı güvencesiz, esnek ve kuralsız çalışma koşullarının giderek arttığı, taşeronlaşmanın yaygınlaştığı, sendikalaşma olanaklarının giderek azaldığı, çalışma yaşamının emekçiler açısından kötüleştiği bir süreci yaşamaktadır." görüşü paylaşılırken, talepler ise şöyle sıralandı: "Kamuda güvencesiz çalışma biçimlerine son verilmelidir. Emeğin değerini düşüren taşeronlaştırma türü uygulamalar durdurulmalı; belediye çalışanlarının nitelikli hizmet üretmesi için nitelikli çalışma koşulları temel istihdam ilkesi olarak belirlenmelidir. Kamu hizmetlerinde çalışan bütün taşeron işçilere kadro verilmelidir. İş güvencesi hakkı tüm çalışanları kapsayan bir hak olarak düzenlenmelidir. Taşeron işçilerin sorunlarının çözümü için İş Kanunu’nun 2. maddesi uygulanmalı ve keyfi uygulamalar, başta kamu sektöründe olmak üzere cezalandırılmalıdır.”

haber;C.ÜSTÜNER