CHP İstanbul Milletvekili olan ve aynı zamanda Düzce'nin gölge vekili olan İhsan Özkes'in Kaynaşlı'daki çirkin bir görüntü çizen prefabrik yapılarla ilgili Başbakan Erdoğan tarafından cevaplandırılmak üzere verdiği soru önergesine yanıt geldi. Özkes'in 3 sorusunu içeren önergeye Düzce Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden alınan bilgiler doğrultusunda cevap verildi.

 

Aradan geçen 14 yıla karşın...

 

Önergesinde Düzce'de 12 Kasım 1999 yılında yaşanan depremden, D-100 karayolu üzerinde bulunan Kaynaşlı'nın yoğun şekilde etkinlendiğini vurgulayan Özkes geçtiğimiz aylarda ilçeye yaptığı inceleme ziyaretinin izlenimlerini, "Yıkılan çok sayıda binanın yerine kurulan prefabrik yapılarla barınma sorunları giderilmeye çalışılmıştır. Ancak aradan geçen 14 yıla karşın Kaynaşlı'da halen prefabrik işyerleri ya da konutlar görmek mümkündür" ifadesiyle özetledi. Özkes'in Başbakan Erdoğan'a cevaplaması için yönelttiği 3 soru ve önergeye verilen yanıtlar şöyle:

 1- Düzce ili, Kaynaşlı ilçesinde, barınma ve ticari faaliyet için kullanılan prefabrik yapı bulunmakta mıdır?
Düzce ili Kaynaşlı ilçesinde barınma ve ticari faaliyet için kullanılan prefabrik yapı bulunmaktadır.
2- Bu prefabrik yapılar yerine kalıcı binalar, iş merkezleri yapılması planlanmakta mıdır?
Bu prefabrik yapıların yerine konut veya ticari amaçlı yapı yapılması özel mülkiyete konu oldukları için Kaynaşlı Belediyesi tarafından planlanamadığı, ancak; TOKİ tarafından Kaynaşlı ilçesi Sarıyer Mahallesi'nde 110 dairelik konut yaptırıldığı ve 96 konut yapımı için TOKİ ile görüşmelerin devam ettiği, ilçe merkezinde 2 adedi belediyeye, 36 adedi de özel şahıslara ait iş merkezi bulunduğu belediye başkanlığı tarafından bildirilmiştir.
3- Kaynaşlı'da halen bu tür binaların bulunmasının sebebi nedir? Bu binalarla ilgili bir çalışma yapılmış mıdır?

Kaynaşlı ilçesinde 1999 depremleri sonrasında ticari amaçlı prefabrike yapıların Kaynaşlı Kaymakamlığı, Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü ve Kaynaşlı Belediye Başkanlığı tarafından kaldırılma çalışmalarının yazışmaları devam ettiği, ayrıca Kaynaşlı Belediye Başkanlığı tarafından Kumluca Mahallesi'nde bulunan prefabrike konut ve işyerlerinin mülkiyet sahiplerine tebliğ edilerek kaldırılmalarının sağlandığı belediye başkanlığı tarafından bildirilmiştir.

Haber: C. ÜSTÜNER