Müstakil Sanayici İşadamları Derneği(MÜSİAD) Düzce Şubesi tarafından düzenlenen Dost Meclisi'nin bu ayki konuğu Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş oldu. Düzce Belediyesi Erguvan Sosyal Tesislerinde düzenlenen kahvaltıda Başkan Keleş, iş adamlarına içini döktü.

 Amerika Seyahati sonrasında ayağının tozuyla işadamlarıyla bir araya gelen Başkan Keleş, sözlerine yurtdışı gezisi izlenimleriyle başladı. Amerika’nın gelişmiş bir ülke olduğuna dikkat çeken Başkan Keleş, Türkiye’nin birçok yönden daha önde olduğunu savundu.

TERSİNE GİDEN BİR BELEDİYE VAR!

Düzce Belediyesi olarak birçok çalışma yürüttüklerini dile getiren Keleş, sözü belediyenin borçlarına getirdi. Düzce ölçeğinde bir ilin ekonomik sıkıntılar yaşadığını dile getiren Keleş, “ Belediye olarak  aylık rutin giderlerinden sonra  yatırım bütçesi kalmıyor. Düzce Belediyesinin aylık 10 milyon bütçesi var, 10,5-11-5 milyon gideri var. Biz hiç birşey yapmasak dahi ayda bir buçuk milyon tersine giden bir belediyeyiz.  Bir de bunun üzerinden eski borçlara ait bir sürü kesintiler… Bu ne benim ne de eski başkanların suçu. Bu yerel yönetimlerin bugünkü imkansızlıkların aynası. Bütün belediyeler bunları aşmak için borçlanma yoluna gidiyorlar yada bazı değerleri aktif değer haline getirmeye çalışıyorlar. Düzce belediyesi olarak olmayan kredimizi attırarak farklı teknikler kullanarak yatırım yaptık.”diye konuştu.   

BORÇLANMAKTAN BAŞKA ŞANSIMIZ YOK

“Ortada hizmet boşluğu varsa, borçlanmaktan başka şansımız yok.” Diyen Keleş, “Asıl soru bütün kredi yolları kapatılmış, değerlerine haciz konulmuş, bütün yerelde ve genelde herkes tarafından borç verilmesi şüpheli hale gelmiş bir idareye nasıl borç bulunabilir? Bu işler yapılmak zorunda. Bugüne kadar borcundan dolayı kapısına kilit vurulan belediye görmedim. Vatandaş mazeret dinlemez. Yapıyor musun yapmıyor muyuz ona bakar”dedi.

DÜZCE O KADAR HIZLI GİDİYOR Kİ YETİŞMEK MÜMKÜN DEĞİL!

Düzce’de vatandaşların sık sık şikayet ettiği bozuk yolların alt yapı çalışmalarından kaynaklandığını dile getiren Keleş, Düzce’de hızlı bir yapılaşma olduğuna dikkat çekti.

Keleş,”İmar açısından Düzce’nin önünü sonuna kadar açtığımızdan sınırları alabildiğine geliştirdiğimiz için Düzce’de çok hızlı bir yapılaşma var. Her cadde ve sokakta inşaat görürsünüz. Birçok toplu konut yapılıyor. Bu doğal olarak şehir içinde inşaat görüntüsü ortaya çıkarıyor. Düzce’de doğalgazı hattını 100’e ulaştırmak istiyoruz. Düzce’de ben geldiğinde yağmur suyu hattı yoktu. Bu yılki  yaptığımız çalışmalarla Düzce şehir merkezinin genelinde yağmur suyu hattı döşüyoruz. Düzce o kadar hızlı gidiyor ki yetişmek mümkün değil! Düzce diğer şehirlere örnek bir şehir. İlk kez bir şehir planlı gelişiyor. Bizden başka çevre düzeni, turizm planını, kalkınma planını bitiren, kaçak yapılaşmaya maruz kalmayan başka şehir yok.”ifadelerini kullandı.

90’LARDAN BERİ BİR ŞEY BİTMEZ Mİ?

Üst yapıdaki eksikliklere de değinen Keleş, bir türlü bitirilemeyen Kültür Merkezi’ne dikkat çekti ve “90’lardan beri bir şey bitmez mi? Paramız hazır, iş hala bekliyor.” diyerek sitem etti.

Keleş, “İşin süresi bitiyor. Yeniden ihale edelim diyoruz.  Bu kez kontrol mühendisi imza atmıyor. Sayıştaycıları çağırarak ihale ediyoruz. 11 Temmuz da açılış yapacağız. Ankara’dan kontrol memuru bulduk. Geri planda nelerle uğraşıyoruz bilmiyorsunuz. Mesela yıllarca terminali konuştu bu memleket sanki başka hiçbir işimiz yokmuş bir tek otogarımız eksikmiş gibi. Şimdi bitiyor.  Otogarla birlikte önemli bir başardık kimse onu konuşmuyor. Eğer o ihaleyi yapmadan otogarı koysaydık Düzce’nin 15 milyon TL’sini daha çöpe atacaktık.”diye konuştu.

ÖNEMLİ OLAN GÖK KUBBEDE HOŞ BİR SEDA BIRAKMAK!

Önemli bir görev üstlendiğini ifade eden Başkan Keleş, 3 yıl sonra başkan olarak hedefini paylaştı ve “3 yıl sonra vaat ettiklerinin bir çoğunu yerine getirmiş, yada vaat edilmeyenleri gerçekleştirmiş bir belediye başkanı olarak devretmek isterim. Hizmet birkaç yıl hatırlanır. Önemli olan gök kubbede hoş bir seda bırakmak. Allah’ın huzuruna çıkarken ‘ben görevi yerine getirdim’ demektir. Kamu görevi yerine getiriyoruz.  Kamunun verdiği bir görevi yerine getiriyoruz. Sorumluluğu ağır.”dedi.

ELEŞTİRMEYİ ÇOK SEVİYORUZ

Yurtdışı seyahatlerine yapılan eleştirilere de bir kez daha cevap veren Keleş, kendini şöyle savundu: “Ben Türkiye Başkanlar Birliği Genel Başkanıyım bunun aslında ne kadar büyük bir şey olduğunu  anlatmak istemiyorum. Türkiye’de kurulmuş en büyük sivil organizasyonlardan biridir. Kurma şerefi de bu fakire aittir. Bu alanda eksikliği görmüş, doldurmuş yeri geldiğinde genel başkanlık koltuğuna oturmuş birisiyim.  Gelmişiz Türkiye’de 1200 belediye başkanın üye olduğu kurumun başkanı olmuşuz, bununla alakalı bir takım organizasyonlar düzenliyoruz. Eleştirmeyi çok seviyoruz. “

HERKES BİRBİRİYLE KAVGALI ARKASINDA AÇIK ARIYOR

Düzce’de yaşadığı zorluklardan dert yanan Başkan Keleş, iş adamlarından destek istedi: Keleş,  “Düzce kadar dedikodusu bol başka memleket görmedim.  Benim en yakınımdakiler de dahil, herkes birbiriyle kavgalı arkasında açık arıyor. İslam mı, Müslümanlık mı bunu emrediyor. Nereden izah edeceğiz bunu. Üzerimize verilmiş görevler var. Olabilir, insanız hepimizin hatası olabilir. Kim kusursuz. Müslüman kardeşinin bir ayıbını özrünü görmüşsen  ‘onu açma, kapat’ diyor. Biz gördüğümüzü açmayı, görmediklerimizle de yaftalamaya çalışıyoruz. Bir şehirde öne koyduğunuz birini bir takım şeylerle yaftalamak,   şevkini kırmak bir anlamda ona zarar vermek değil mi? Nolur MÜSİAD’ın bunların önüne geçmek adına katkı sağlasın. En azından biraz sorgulanmalı. Derlenip toplanmamız, ben nasıl katkı sağlayabilirim kafasında olunmalı. “şeklinde konuştu.


HABER;S.KAŞKIR