Konut, İnsanların barınmaları, hayatlarını sürdürebilmeleri açısından temel ihtiyaçların başında geliyor. Bu önemli ihtiyaç doğrultusunda hükümete ve yerel yönetimlere önemli roller düşüyor. Birleşmiş Milletler Kurulu'nun 1985'te aldığı kararla Ekim ayının ilk pazartesi Dünya Konut Günü ilan edildi. Bizde hem günün önemi adına hemde gündemde olan görüntü kirliliğiyle ilgili Düzce Mimarlar Odası Başkanı Eser Doğan Öztürk ile konuştuk.


Öztürk Düzce için konut gündemini değerlendirerek sorunların olduğunu belirtti. Öztürk, "Depremden sonra yerleşim olarak belirli bölgeler tespit edildi. İmara açılan yerlere yeni konutlar yapılmaya başlandı. Depremde ayakta kalan konutların mevcut düzeni devam ediyor"dedi.

KALICI KONUTLARIN KALİTESİ DÜŞÜK

Deprem sonrası yapılan Kalıcı Konutların yerleşim alanı olarak güzel olduğunu fakat kısa bir sürede tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmesinden dolayı konut kalitesinin biraz düşük olmasına neden olduğunu aktardı.


DÜZCE'Yİ BİR ANDA LONDRA'YA ÇEVİREMEYİZ

Başkan Öztürk, Düzce Belediyesi'nin bünyesinde, 2012 yılında kurulmuş olan Mimarı Estetik Komisyonu olduğunu hatırlattı. Ancak, Komisyonun çalışmalarını daha çok tabela tasarımlarına yönelik bir şekilde kaldığını vurguladı. Öztürk, Düzce'nin kent görüntüsünün mevcut durumuyla ilgili olarak,"Sihirli değnek değdirip Düzce'yi bir anda Londra'ya çeviremeyiz. Bu hayatın gerçeği fakat belirli noktalar tespit edilebilir. Mesela Düzce'nin en çok kullanılan caddelerinden bir tanesi İstanbul Caddesi. Küçük küçük başlayarak zararın neresinden dönülse kardır mantığıyla MARKA'yla bile bir proje çalışması yapılabilir. Bu iki üç kollu bir yer. Sadece belediyenin karar almasıyla olacak birşey değil çünkü mevcut yapıların üstünde deformasyonlar var. Onların düzeltilmesi için proje yapılmalı bu da belirli ekonomik maliyetler çıkaracaktır."dedi.

Başkan Öztürk bu şekilde yapılabilecek her türlü çalışmaya destek vereceklerinin altını çizdi. Öztürk son olarak Kent Estetiği dendiğinde sadece binanın dış cephesi değil, kaldırımı, yolu ve üstündeki aksesuarıyla bütün olarak düşünülmesinin gerektiğini dile getirdi.

 

HABER: Y.SEVER