Bu yıl kurayla noter huzurunda Düzce’de 11 bin 678 kişinin hac ziyareti için kesin kayıt yaptırdığını belirten Can, fiyatların yüksek olması sebebiyle 80 kişinin başvuru yaptığı halde kararından vazgeçtiğini bu yüzden yedeklerin çağrılacağını ifade etti. Can, hacca giden hacı adaylarına önerilerde bulunmayı da ihmal etmedi.

İlk olarak ‘ Hac İbadetinin’ toplum açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan ve hacı adaylarına ses Can, Hac kayıtlarının yarın sona ermesiyle ile ilgili bilgilendirmede bulunarak şunları söyledi; “Hac ibadeti İslam’ın beş temel esasından biridir. Hac ibadeti hali vakti yerinde olan hacca gidip gelinceye kadar ailesine bakmakla hükümlü olmayan kişilere farz kılınır. 21 yüzyıldayız. 2019 yılına girmiş bulunuyoruz. Bizim ülkemizden hacca gitmek üzere çok kişi başvuruyor.  2 milyon üzerinde 80 bin kişiyi hacca göndereceksiniz. Bu 80 bini nasıl seçiyoruz? Kurayla noter huzurunda hacıları tespit ediyoruz. Ön kayıt yapanlar kuraya giriyor. Kesin kayıt olarak kura çekildi. 27 Aralıkta 80 bin kişiye kura çıktı. Bu kura dışında şehit yakınlarına bir kontenjan ayrılmıştır. Onlardan gitmek isteyenleri başkanlığımız hacca yolluyor. Düzce'de ön kayıt yaptıran kişi sayısı 11 bin 678'dir. Yarın son bulacak ancak, fiyatlar bayağı yüksek olması nedeniyle 80 kişi müracaat etmedi. 214 kişinin durumu da şu an belirsiz.Buna göre yedekler çağrılacak.

“Hac yapılırken önemli hususlar” nelerdir? Sorumuza cevap veren Can, şu bilgileri aktardı; “Haç meşakkattir. Siz hacca gidiyorsanız meşakkatle karşı karşıya gelebilirsiniz. Sabırlı olmanız gerekiyor. Başkaları size eziyet verse de siz onlara eziyet göstermeyin tepki göstermeyin. Bu bir ibadettir. Kalabalık bir grupla gidiyorsunuz. 3 milyon 3 buçuk bir insan bir anda aynı yer oluyor. Herkes grup halin de gidiyor. Her hacının kendi grubunun başındaki hocasına din görevlisine kafile başkanına itaat etmesi gerekiyor o gruptan ayrılmaması gerekiyor. Ben bunu tek başına yaparım derseniz yapamıyorsunuz bazen kalabalıklar oluşuyor. Birlikte hareket etmelerini biz tavsiye ederiz. Gittiğiniz zaman neden gittik, niçin gidiyoruz? Kebeye gittiğimiz zaman Beytullah dediğimiz Mekke’de bütün namazlarınızı Kâbe’de kılmaya çalışın deriz. Oraya bir kere gittiğiniz de bir kere daha gitme şansınız yok hacı olarak. Peygamberimizin tavsiyesi vardır. Hacılarımıza, da çok zamanınızı ibadetle geçirin deriz. Alışverişi bırakın alışveriş yapmayın. Mutlaka hediye getireceksiniz ama ilk gittiğiniz günden itibaren sokaklara girerek alışveriş yapmaya çalışırsanız ona alışırsınız geri dönene kadar alışveriş yaparsınız. Alacağınız hediyeleri son 2 3 güne bırakın deriz.“

HABER: E.B.SUNMAN


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ