Elektrik enerjisi hizmetinin sunumundaki artan kalitesizlik ve istikrarsızlığa dikkat çekmek amacıyla Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) tarafından 2015/Mart ayından bu yana, ‘Elektrik Kesinti Endeksi (EKE) oluşturuldu. Endeks hesaplamasında elektrik dağıtım firmalarınca duyurulan planlı kesintiler dikkate alınırken, planlama dışı, arıza ve benzeri nedenlerle gerçekleşen kesintiler endekse dahil edilmedi.

Elektrik Kesinti Endeksi (EKE)’nin oluşturulmaya başlandığı 2015/Mart döneminden bu yana; dört aylık dönemde toplam olarak 224 bin 181,5 saat elektrik kesintisi gerçekleşti. Başka bir deyişle yaklaşık olarak; 9 bin 340 gün/312 ay/26 yıl süre ile elektrik kesintisi yaşandı.  Endekste Düzce’deki dağıtım şirketi SEDAŞ, ortalamanın üzerinde kesinti yapan firmalar arasında gösterildi. SEDAŞ’ın toplamda 11 bin 980,5 saat kesinti yaptığı kaydedildi. 2015/Haziran Döneminde Kesinti Süresi En Az Olan iller ise Ağrı, Bayburt, Gümüşhane, Uşak, Hakkâri ve Muş şeklinde sıralandı.

Tüketici Birliği Federasyonu’ndan yapılan açıklamada “Elektrik Kesinti Endeksi (EKE)’nin oluşturulmaya başlandığı 2015/Mart ayından bu yana gerçekleşen elektrik kesintilerindeki yoğunluk kamuoyunu endişelendirmekte ve planlı olduğu bilinen bu kesintilerin gerçek nedeninin kamuoyu ile paylaşılmasını beklemektedir. Elektrik dağıtım firmaları tarafından bu bilgilere erişimin sağlanmaması durumunda, Tüketici Birliği Federasyonu başta EPDK olmak üzere ilgili kamu otoritelerinden bu bilgilerin açıklanması isteminde bulunacaktır.” denildi.