Trafikte yayaların kullanımı için ayrılmış olan kaldırımların çeşitli şekillerde işgal edilmesi nedeniyle kaldırımlar başka amaca hizmet ediyor. Normal bir vatandaşın dahi kullanamadığı kaldırımlar, engelliler için ise daha büyük engeller teşkil ediyor


Düzce’de geçtiğimiz aylarda Düzce Belediyesi tarafından “Engelsiz Hayat” başlığı altında hazırlanan proje kapsamında görme engelli vatandaşlar için kaldırımlara sarı şeritler döşenmişti. Düzce Cedidiye’ye Meydanı ve Valilik arasında görme engellilerin gündelik yaşamda daha kolay hareket etmeleri için yaklaşık 2 kilometrelik alanda sarı yürüme bantları yerleştirilmişti.
Ancak Düzce’de yeni hayata geçirilen görme engellinin yön bulmak için kullandığı sarı çizgili kılavuz yollara, duyarsız sürücüler tarafından park edilen araçlar engellilerin zaten zor olan gündelik yaşamını daha da zorlaştırıyor.

 



YİNE AYNI NOKTADA!


Düzce’de sürücülerin sarı bantları çok fazla dikkate almadığı, zaman zaman üzerine yapılan araç parklarının kameralarımıza da yansımasıyla gözler önüne serildi. Daha önce İstanbul Caddesi üzerinde bir bankanın para nakil aracının sarı bantların üzerine bırakıldığı görülmüştü. Aradan geçen sıra sürede para nakil aracının yine aynı noktada kaldırımı işgal ettiği görüldü.


BELEDİYE ARACI BUNU YAPARSA…


Para nakil aracı üst üste aynı noktada görme engelliler için yapılan alanı gasp ederken, bu kez kameralarımıza öyle bir görüntü takıldı ki “pes” dedirtti. Düzce Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne ait bir minibüs, Valilik önündeki yeşil alana park edildi, bu da yetmezmiş gibi, görme engellilerin ulaşımını kolaylaştırmak için yapılan kabartmalı sarı bantları da işgal etti.


Bu durum Düzce’de görme engelliler için yapılan sarı bantların sürücüler tarafından bilinmediği ya da dikkate alınmadığı yorumuna neden olurken, yetkililerin bu konuda daha titiz davranması gerektiğini gösterdi.

 


 

 

Haber: S. Kaşkır