Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, iki yılda bir hazırlanan Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Raporu’na göre 81 ilin kirlilik durumu ortaya çıktı. 81 ilde hava, su, toprak, gürültü ve atık bakımından oluşturulan “kirlilik” karnesine göre 33 şehirde hava kirliliği, 23 şehirde atıklar, 22 şehirde su kirliliği en önemli çevresel problem olarak gösterildi. Düzce ise 23 şehirle birlikte katı atıkta sınıfta kaldı.
Düzce’nin kendi bölgesindeki illerde Bolu, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Sinop ve Trabzon’la birlikte atık sorunu,Çorum, Kastamonu, Tokat, Zonguldak, Bayburt, Bartın, Karabük’te hava kirliliği olduğu belirlendi. Türkiye’de çevreyi kirletenlere verilen ceza da 56 milyon liraya ulaştığı bildirildi.
Düzce`de 2007 yılı ile birlikte başlayan `düzenli depolamaya` ilişkin girişimlerin yasal engellere takılması katı atık sorunun bugüne kadar sarkmasına neden oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından raporun iki yılda bir hazırlanıyor olması 2011 yılında kurduğu katı atık depolama tesisi ile çöpten elektrik üretimine başlayan Bolu da katı atık sorunu olan iller gösterildi.

2013'te başlanacak

 Yer konusunda yaşanan yasal süreçler nedeniyle gecikme yaşanan Düzce Katı Atık depolama tesisi ile ilgili olarak Belediye başkanı İsmail Bayram en son açıklamasında, yer probleminin çözüldüğü ve 2013 yılında projenin bir kısmını başlatmak istediklerini söylemişti.

 

Haber; S. KAŞKIR