Düzce'nin merkezine çok da uzak olmayan, kalıcı konutlara yaklaşık 3 km mesafedeki Gürcü Asar Köyü'nde yaklaşık bir aydır susuzluk yaşaniyor. Köyde, temel ihtiyaçların başında gelen "su"ya bir aydır hasret kalan köy sakinleri isyan ediyor ve yetkililere sesleniyorlar.

 



10 yıldır zaman zaman su kesintileri yaşadıklarını söyleyen Gürcü Asar Köyü sakinlerinin iddiasına göre bu sefer çeşmelerinden bir aydır su akmıyor. köy sakinleri başka köylerden ve köydeki çok da temiz olmadığına inandıkları sokak çeşmesinden temin ettiği su ile ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.


Çeşmeden su doldurarak evinin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan bir kadın "Biz 3 senedir bu suyu kullanıyoruz, çocuklar hasta, hayvanlara su yok, biz köyde yaşıyoruz su taşımaya mecburuz. Çeşmenin içine de bakın pislik dolu, içilmiyor"dedi.

 



Evlerinde hastalarının olduğunu ifade eden yaşlı bir teyze kokudan eve giremediklerini dile getirirken göz yaşlarına hakim olamadı.



Yaşlı kadın, “Evde hastamız var, kokudan içeriye giremiyoruz, çocuklar da var, her yer mikrop dolu. Bu her sene böyle. Kimse bizimle ilgilenmiyor. Susuz kaldık, içmeye suyumuz yok. Derken, diğer bir köy sakini „Susuzluktan şikâyetçiyiz. Bizim evde hastamız var onu yıkayamıyoruz, kokudan ölüyor, tuvaletler de aynı. Her sene bu şikayet var bu köyde. “dedi.

 



İhtiyaçlarını karşılamaya su bulamayan köy sakinlerinin yollarına toz kalkmaması için zaman zaman tankerle sulama yapılıyor… Köylülerde bazen tankerdeki sudan faydalanmaya çalışıyor.


Geçtiğimiz yıl valiliğe kadar çıkan köy sakinlerinin çabaları sonuçsuz kalmış durumda. Su kesintisi sorununun yanlış takılan su borusunun değişmesiyle hallolacağını iddia eden vatandaşlar, yetkililere „koltukların oturmasınlar gelip bir gün bizimle yaşasınlar“ çağrısında bulundu.

 





Köy sakinleri, „Biz geçen sene valiliğe gittik, yetkililer bizimle ilgilenmiyor. Bir kaç gündür bizim borularımız patlak. Biz para topladık kaynak makinesi için ama kaynak makinesi bulupta borularımızı kaynatamıyoruz. Biz vali yardımcısıyla görüştük ve o da bizi bir denetmenle görüştürdü. Denetmenin bize söylediği "sizin köye yanlış boru döşendi" oldu. Dışı kalın görünüp içi küçük olan boru döşenmiş. Yetkililer bizim sesimizi duysun buraya yanlış boru döşenmiş biz bu borular tekrar döşensin istiyoruz. Muhtarımız uğraşıyor ama o bile yapamıyor. Yetkililer gelip burada bizimle bir gün geçirsinler. Su Düzce merkezde bir gün kesilse nasıl yaşarlar bilmiyorum. Koltuklarında oturmasınlar.“dedi.


Köy sakinlerinden İdris Türel yanlış döşenen ve köye giden su borusunun sayesinde su bolluğu içinde susuzluk çektiklerini iddia etti.

 



Türel "Bu boruyu döşediler ve iki mahalleye böldüler. Şuan bizim köy komple susuz evde muslukları açsan kimsede su yok. Bizim suyumuz bize yetmezken iki mahalleye böldüler. Her taraf dere, her taraf su ama biz bu su bolluğunda su içemiyoruz.“dedi.

Gürcü Asar Köyü sakinleri yetkililere seslenerek artık bu duruma bir el atmalarını istediler.