17 Ağustos ve 12 Kasım 1999'da meydana gelen depremlerin üzerinden 17 yıl geçti. O yıldan bu yana Düzce’nin deprem sonrası sorunlarının alt yapı ve konut olmak üzere büyük bölümü çözüme kavuştu. Ancak hayati bir konu olan deprem yorgunu orta hasarlı veya hafif hasarlı çok katlı binalar ile ilgili sorun havada kaldı. 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999'da meydana gelen depremde yerle bir olan Düzce’de onarılmayan orta hasarlı binalar hala duruyor. İki deprem yaşayan Düzce’de sadece deprem yıldönümlerinde akıllara gelen hasarlı binalar, tehlike saçmaya devam ederken,  Daha öncede aynı konuda önerge veren CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, yeni dönemde konuyu bir kez daha önerge ile meclisin gündeme taşıdı.

Önergesinde, Türkiye'nin yüzde 96'sının deprem kuşağında yer aldığına dikkat çeken Akar, Gölcük ve Düzce depremleri sonrasında 103 bin ağır hasarlı, 119 bin orta hasarlı, 128 bin hafif hasarlı ve tespiti yapılmayanlar da dahil edildiğinde bazı kaynaklara göre 400 bin yapının hasar gördüğünü hatırlattı.  Aradan geçen 17 yılda hasar gören yapıların onarımı ve güçlendirme işleminin hala sonuçlandırılamadığını, bu alanda sıkıntıların yaşandığının da resmi ağızlardan belirtildiğine dikkat çeken CHP’li Akar, TBMM'nin konu ile ilgili Araştırma Komisyonu kurmasının zorunlu olduğunu ifade etti. Türkiye'nin yüzde 96'sının aktif deprem kuşağında olduğunu hatırlatan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, "acılara rağmen tabut evlerde yaşam sürüyor." dedi.

Akar, olası bir deprem de hasarı en aza indirmek için gereken çalışmaların biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle Gölcük ve Düzce depremi sonrasın da depremin etkilediği Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce, Yalova ve İstanbul illerinde hasarlı binaların tespiti ve güçlendirme çalışmalarının yapılmasına yönelik Meclis de bir komisyon kurulması için önergesini verdi.

Haber;S.KAŞKIR