Melen Barajından etkilenecek olan Cumayeri’ne bağlı Dokuzdeğirmen, Hamasçık, Iğdır, Harmankaya, Esentepe, Büyük Melen, Yeşiltepe ile Akçakoca’ya bağlı Esmahanım, Dilaver, Davutağa köyleri 3 yıldır beklemede. Kamulaştırma etütleri 2005 yılında yapılan köylerde 2011 yılında istimlak işlemleri başlamıştı ancak, anlaşmazlıklar nedeni ile istimlak süreci de durdu. Arsasını ne satabilen ne de bir çivi çakabilen vatandaşlar, zaman zaman biriken borçları nedeniyle zor duruma düştü.
Cumayeri ile aynı kaderi paylaşan Sakarya’nın Kocaali ilçesi, baraj mağduru köyleri bilgilendirmek için ilk toplantısını yaptı. Kaymakam başkanlığında yapılan toplantıya, belediye başkanları, ilgili Şube Müdürleri, Melen Barajından etkilenen yerleşim yerlerindeki muhtar ve vatandaşlar katıldı.
Toplantıda, Cumayeri’nde henüz hiçbir vatandaşın bilgi sahibi olmadığı, kamulaştırma ihtiyacı, kamulaştırma süreci, anlaşmazlık konularında mahkeme süreci, yeniden yerleşim ve iskan, yeniden yerleşim seçenekleri konuşuldu ve vatandaşların sorularına ve endişelerine cevap arandı.
Geçtiğimiz ay Cumayeri’nde muhtarlarla istişare toplantısı yapan Ak parti İl Başkanı Metin Kaşıkoğlu, ilçede yapılacak baraj projesi nedeniyle bazı köylerin boşaltılacak olması ve istimlak çalışmaları ile ilgili tedirginliğin yersiz olduğunu kimseyi mağdur etmeyeceklerini ifade etmişti.
Kaşıkoğlu ayrıca gelişme oldukça halkın bilgilendirileceğini söylemişti.
Ancak çevre ilçelerde ilgili kurumlarla yapılan bilgilendirme toplantısının Cumayeri’nde de düzenlenmesi, tedirginlik içinde bekleyen vatandaşların aydınlatılması bekleniyor.

Haber: H. İŞCCAN