Düzce'deki varolan mimariye “Estetik değil” eleştirileri yapılırken kötü tabelalar ve gelişigüzel yerleştirirken çanak antenler görüntü kirliliğini katlıyor. Özellikle Eski Bolu ve İstanbul caddeleri üzerinde çirkin bir tablo ortaya çıkaran çanak antenler hala kaldırılacağı günü bekliyor. Göz zevkini bozan bir manzara çizmesine karşılık kaldırılmaları için resmi çalışma yapılmaması sonucu balkon, dış cephe ve çatılardaki çanaklara yenileri eklenmeye devam ediyor. Şehrin silüetini bozan durumların önüne geçmek adına 2015 yılının Mart ayında Düzce Belediyesi bünyesinde kurulan Estetik Kurulu'nun uzun süredir bu konuya el atması bekleniyor. Belli zaman aralıkları ile toplantılar gerçekleştirilen kurulda da gündeme gelen çanak antenler sorunu için henüz somut bir çalışmanın yürürlüğe girmediği kaldırılmayan antenlerle açıkça gözleniyor.

Bolu yine önce davrandı

Düzce'de çanak antenler şehrin estetiğini bozmaya devam ederken aynı sorunun yaşandığı Bolu yine önce harekete geçti. Üstelik geniş kapsamlı bir çözüm için Türksat’la masaya oturuldu.

Türksat ile çalışma başlatıldı

Bolu Belediye Başkana Alaaddin Yılmaz, Türksat’la yapılan anlaşma doğrultusunda önümüzdeki günlerde TV yayın ve iletişim konusunda yeni teknoloji ile birlikte Bolu’daki evlerin çatılarında bulunan çanak antenlerin kalkacağını ve hem de görüntü kirliliğinin yok olacağını söyledi. Yılmaz, “Türksat ile bir çalışma başlattık. Her eve uydu bağlantısı çekmeye çalışıyoruz. Bu aşırı bir tahribat aşmayacak. Tamamen çanak kirliliğini kaldırmaya yönelik bir çalışma. Sadece çanak kirliliği değil aynı zamanda haberleşme güvenliği açısından da bu çok önemli bir çalışma.” dedi.

Bakanlık da bu soruna el atmıştı

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) da çanak antenlerin oluşturduğu görüntü kirliliğini engellemek için 2013 yılında başlattığı çalışmayı 2014'te yürürlüğe koymuştu. Buna göre; balkonlarda kötü bir görünüm oluşturan çanak antenler çatıda uygun bir yere yerleştiriliyor. Çanakların özellikle binaların görünmeyen yüzlerine yerleştirilerek kötü görüntünün ortadan kaldırılması amaçlanırken ayrıca kentsel dönüşüm kapsamında yeni yapılacak binalarda da merkezi sistem uygulaması hayata geçirildi. Böylelikle her evin balkonunda ayrı ayrı bulunan çanak antenlerin bir noktada toplanması sağlandı.
Haber;C.ÜSTÜNER