Düzce'nin tarihinde önemli yeri olan Konuralp Bölgesi’nde her köşe başında ayrı bir tarih gizli. Kuruluşu milattan önceye dayanan ve milattan sonra şehir haline dönüşen tarihteki adı Prusias, Osmanlı dönemindeki adı Üskübü, Cumhuriyet dönemindeki ismi Konuralp olan bölgede, sokak aralarında kalan meçhul asker mezarları da o geçmişin belgeleri…

Artık Düzce Belediyesi'nin Mahallesi olan Konuralp Bölgesi’ndeki Çiftepınarlar Mahallesi’nin Hacısalim Sokağı’nda merdivenlerden indiğimizde karşınıza çıkan mezar önce şaşırtıyor. Mezar taşında “bir hilal uğruna toprağa düşmüş meçhul asker” yazısı da merak uyandırıyor…

Çevrede yaşayan insanlardan edindiğimiz bilgiye göre meçhul asker mezarı, Osman Gazi'nin komutanlarından Konuralp Bey’in  Düzce ve çevresini Osmanlı topraklarına katarken, şehit düşen bir askere ait.  Mezarın bulunduğu Hacısalim Sokağı’nda ikamet eden Münür Deval, “Çocukluğumdan beri bu mezar var.  Bir tane daha vardı ancak o merdiven altında kaldı. Konuralp bey burayı işgalinde şehit düştüğü rivayet ediliyor. Eskiden etrafında mum yakardık. Sarık şeklinde mezar taşı vardı. Define hastaları mezar taşını aldılar heralde.”dedi.

Mezarın görünümü günümüz mezarlarına benziyor, çünkü iddiaya göre meçhul askerin tarihi mezar taşı çalınınca bir sokak sakini tarafından yeniden yaptırıldı.

Sokakta kahvehane işleten Zeki Tut, “ bu mezar savaş döneminde şehit düşmüş meçhul bir asker. Eskiden sahdece bir taş vardı. Komşumuzun hanımı yaptırdı bu son halini. Mezarın başında sarık şeklinde taş vardı. Ona ne oldu tam olarak bilmiyor. Gelen geçen de bir fatihe okuyor.” diye konuştu.