Düzce’de son yıllarda yıldızı parlayan sektörlerden olan konut sektöründe patlama yaşanıyor. 1999 depremlerinin ardından artan inşaat sektörüne lüks bloklar ve toplu konutların eklenmesi ile ciddi anlamda konut fazlası yaşanıyor.


3 BİN KONUT FAZLASI


Artan yapı stokuna karşın arzın düşük olması fiyatları da etkiliyor. Ankara ve İstanbul gibi iki metropol şehrin ortasında bulunması ve Sürekli göç alan iller arasında yer almasına rağmen Düzce’de yaklaşık 3 bin konut fazlası buluyor.


ARZ, TALEPTEN FAZLA


Üretimdeki artışa rağmen vatandaşların yatırıma temkinli yaklaşması fiyatları düşürdü. Geçen yıllara göre konutlarda yüzde 4 ile 6 oranında bir artışın yaşandığını Düzce’de fazla satış olmadığı için de fiyatlar makul oranda seyrediyor. Sokak aralarında yürürken camlarda, çok sayıda satılık ilanı göze çarpıyor. Özellikle internetteki emlak sayfalarına, yüzlerce, binlerce satılık ilanı olduğu biliniyor. Satılık binalarda bu kadar artış yaşanması arzın, talepten fazla olduğunu gösteriyor.


İKİNCİ ELE RAĞBET AZALIYOR


Düzce’de konut alabilecek kişilerin hemen konutlarını almaları tavsiyesinde bulunan uzmanlar, Konutlar alacaklar için en uygun dönem olarak yorumluyor. Her geçen gün çığ gibi yeni konut kullanıma hazır hale gelince ikinci el konutların satılabilme şansı da giderek azaltıyor. Bu konutların fiyatlarını sabit kalmasına neden oluyor ve fiyatlarda reel olarak belirgin bir düşüş sergiliyor.


EN UYGUN DÖNEM


Faiz oranlarındaki beklenen yükseliş olmaması emlak satışlarını da olumlu etkilemesi bekleniyor. yetkililer, ““Kredi faiz oranlarının yüksekliği, emlak satışlarını geriletti. Buna yaz aylarının genel durgunluğu da eklenince Temmuz ayında geçen yılın temmuz ayına göre satışlarda yüzde 20 civarında bir düşüş yaşandı. Ancak bu rakam bize senenin bütününü göstermez. Yani yıl sonunda emlaktaki düşüşün bu oranda olmasını beklemiyoruz.” İfadelerini kullanıyor. Bu nedenle yaklaşık 3 bin konutun fazla olduğu Düzce’de konut almanın tam zamanı olduğu vurgulanıyor.

 

 

Haber: S .Kaşkır