Asar Deresi üzerinde 3 ay önce mevcut köprülerin yıkımıyla başlayan yeni köprü çalışmaları trafikte yarattığı sıkıntı nedeniyle sık sık eleştiri konusu olurken bugün inşaat alanına AK Parti çıkarma yaptı. DSİ Müdürü Beşir Özcan'ı da yanına alan Düzce Milletvekilleri İbrahim Korkmaz, Fevai Arslan ve Osman Çakır ile AK Parti İl Başkanı Metin Kaşıkoğlu, köprü inşaatında incelemelerde bulundu.
Son durum hakkında Özcan'dan bilgi aldıktan sonra basına açıklamalarda bulunan AK Parti İl Başkanı Metin Kaşıkoğlu, devam inşaatların trafiği kötü etkilediğinin farkında olduklarını söyledi. “Ancak güzel şeylere kavuşabilmek için bazı fedakârlıklarda bulunmak gerekir” diyerek konuşmasını sürdüren Kaşıkoğlu, “İki köprümüz yıkılmış bu köprülerin halen yapım çalışmaları devam etmektedir. Güzelliklere ulaşabilmek için zaman zaman sıkıntılar yaşandığı bir gerçek. Bu köprülerin yıkımından sonra şehrin ulaşımında belki eskiden alıştığımız düzenimizde kısmi rahatsızlıklar oldu. Ulaşımda aksamalar oldu. Okullar açıldı. Çeşitli unsurlarla birleştiğinde de iki yaka geçişte de sıkıntılar yaşanıyor. Ama bazı güzelliklere ulaşabilmek adına yeni güzel trafiğe elverişli insan yaşamını daha da kolaylaştırabilecek güzel köprülere de ulaşabilmek için buna ihtiyacımız var.” dedi.

HİÇBİR İLDE YATIRIMA ALINMIŞ BİR PROGRAM DEĞİL

Köprü “Bize Devlet Su İşleri Müdürümüzün ve firma yetkililerinin şartname uyarınca verdikleri bilgilere göre 29 Aralık’ta bitmesi gereken köprülerle birlikte şu anda en fazla 1 hafta 10 günlük bir gecikme söz konusu. Bunun altında yatan etken daha önce fore kazık olarak bildiğimiz, zeminin iyileştirilmesi için çakılacak olan kazıkların olduğu bölgelerin eski köprülerin fora kazıklarına rast gelmesi... Onların düzeltilmesi ve arkasından tekrar fora kazık için gerekli olan alanların açılması dışında bir gecikme yok. Süratle tamamlanacak bu çalışmalarla genel olarak bilgi vermek gerekirse 4 tanesi Küçük Melen, 8 tanesi Asar Deresi üzerinde olmak üzere 12 ve 1 tane de Gölyaka’da olmak üzere toplam DSİ tarafından 2013 yatırım programımızın içerisinde 2012’den devreden 13 köprünün imalatı söz konusu. 13 köprü, DSİ tarafından şu anda Düzce dışında 81 vilayetin hiçbirinde yapılmış ve yatırıma alınmış bir program değil. Asar Deresi üzerindeki 8 adet köprülerden 3’ü Saguç Köprüsü, eski terminal köprüsü ve Küçüksu Köprüsü olarak bildiğimiz köprüler çelik yapı olarak yapılacak. Ancak geriye kalan 5 tanesi ve Küçük Melen üzerindeki köprülerin hepsi betonarme olarak yapılacak. 13 köprüden 2 tanesi hâlihazırda bitti. Bunlardan bir tanesi Sarayyeri Köprüsü olarak bildiğimiz, uzun yıllardır beklediğimiz bir köprüydü. 1998 selinde yıkılan bir köprüydü. Yanındaki Tabakhane Köprümüzde hizmete hazır açılışı bekliyor. Mamure Köprüsü'nde çok yakında hizmete girecek. Mamure Köprüsü bizim için çok önemli. Eski köprünün kalıntılarının bulunduğu yerde adeta tarih yeniden Düzce’de şekillenecek ve orada modern bir köprümüz olmuş olacak. Çok yakında Düzce’nin ulaşımı yapılacak olan bu köprülerle rahatlayacak. dedi.

DÜZCE SEL TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYA KALMAYACAK

Kaşıkoğlu, yapılan bu köprülerin sadece yenileme çalışması olmadığını, bunların dev bir yatırımın ürünü olduğunu dile getirdi. AK Parti İl Başkanı Kaşıkoğlu, “Bu sadece köprü imalatı değil. Birçok ilde hiç karşılaşılmayan yaklaşık 25-30 milyonluk dev bir yatırımın parçaları bunlar. Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan dere ıslah projesi gibi, akarsuların ıslahı da var ki daha önce TEFER olarak birçok ilin yararlandığı ama Düzce’nin o zamanla ihmal edildiği bir projede Düzce’de hayata kavuşmuş oldu. Birçok ilde sadece Asar Deresi'nde şehir içinden geçen yerleri ıslah edilirken burada çok farklı bir teknoloji kullanılıyor. Gölden başlayıp dağda kaynağına kadar bir ıslah söz konusu. Bu demektir ki Düzce bundan sonra hiçbir zaman sel tehdidiyle karşı karşıya kalmayacak. “ dedi.

TÜRKİYE’NİN HİÇBİR YERİNDE DSİ KÖPRÜ YAPMA

Düzce Milletvekili Osman Çakır, “Türkiye’nin hiçbir yerinde DSİ köprü yapmaz. Bundan dolayı da Bakan Veysel Eroğlu’na, bize yapmış olduğu katkılardan dolayı Düzce adına çok teşekkür ediyoruz.” dedi.
Düzce Milletvekili Fevai Arslan, “Uzun süredir takip ettiğimiz işlerdi tekrar Bakan Eroğlu’na köprülerin yapılması için teşekkür ediyorum.” dedi.

BİR İSPANYOL ATASÖZÜ VAR...

Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz ise, basından köprü yapımlarıyla ilgili destek istedi. Korkmaz, “Bakan Veysel Eroğlu’nun Düzce’ye özel bir ilgisi var. Yaptığımız toplantıda Bakan Eroğlu, DSİ tarihinin en büyük yatırımlarını Düzce’ye yapıyor demişti. Biz bundan dolayı kendisine çok teşekkür ediyoruz. Ancak bu demek değildir ki istemeye devam etmeyeceğiz. Bir İspanyol atasözü var, verileni al ama istemeye devam et diye. Verileni alıp kabul ediyoruz ama istemeye devam edeceğiz inşallah. Basının da desteğini istiyoruz bu konuda. Tabii ki eleştirmekte olsun ancak yol göstermek de olsun.” dedi.

BAYRAMA KADAR YAYA TRAFİĞİNE AÇACAĞIZ

DSİ Müdürü Beşir Özcan, köprülerle ilgili müjdeyi verdi. Bayrama kadar yayalara köprüleri yetiştireceklerini dile getirdi. Özcan, “8 köprüyü biz aynı anda yıkabilirdik. Yıktığımızda şehrin kuzeyiyle güneyinin tamamen irtibatı kopacaktı. Bunun için yavaş yavaş yıkım yapacağız. Bundan sonra da bu böyle olacak. Yapılacak olan 2 köprü devreye girince 2 köprüyü daha yıkacağız. Bu burası için geçerli. Küçük Melen’dekiler için geçerli değil. 2 köprünün yapımı bitti. Mamure Köprüsü'nün kirişlerini koyduk. Bayrama kadar yaya trafiğine açacağız. Her iki köprüde inşallah bayrama kadar yay trafiğine açacağız. Bundan 10-15 gün sonrada arabalar geçmeye başlayacak.” şeklinde konuştu. 



Haber: G. KARDUZ