Düzce Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü , Düzce Adige ( Çerkes ) Kültür Evi Derneği , Köprü Başı Ömer Efendi Köyü Kalkındırma derneği, Düzce Eğitim, Araştırma ve Rehberlik Derneği- DEAR’in ortaklaşa yaptığı Köprübaşı Ömer Efendi Köyü “ Kazan” projesi, 2015 yılında İçişleri Bakanlığı Dernekler Başkanlığı’ndan hibe proje desteği almaya hak kazandı. İlimizin sahip olduğu doğal ve kültürel değerlerinin, koruma ve kullanma dengesi çerçevesinde eko turizm ve eko köy faaliyetlerine kazandırılmasını hedefleyen projenin tanıtım toplantısı yapıldı.

Köprübaşı Ömer Efendi Köyü’ndeki Adıge Kültür Evi’nde yapılan toplantıya Vali Ali Fidan, Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Akyüz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak, Tarım İl Müdürü Harun Kabaoğlu, daire amirleri ile köy halkı katıldı.
Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Faruk Ermemiş ve proje danışmanı Engin Çavuş’un kısa konuşmalarını ardından söz alan Vali Ali Fidan, Düzce’nin kültürel zenginliklerine dikkat çekti.

Toplantıya katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Fidan, “Proje bana anlatılınca çok orijinal geldi. Projenin hemen hayata geçirilmesi istedik. Bu proje başlangıç olarak. Bizlerde buna çeşitli katkılar sunacağız. Düzce farklı kültürün bir arada dostça yaşadığı nadir illerden birisi. Düzce’nin bu yönünü her alanda kullanmak istiyoruz. Özellikle Düzce’de ki Adige kültürü bizim için oldukça önemli. Onların kendi aralarında yaptıkları yemekler, büyüklerin küçüklere saygıları benim çok ilgimi çekiyor. Bu proje ile hem turizme katkı sağlayacağız hem de burada yıllardan gelen bazı kültürel durumları tekrar yaşatacağız” dedi.

Toplantıda Köprübaşı Ömer Efendi Köyü Kalkındırma Derneği Başkanı Mesut Önder ise proje hakkında bilgiler vermesi ile devam etti. 

Kazan Projesi nedir?

Çerkes Mutfağının birbirinden özel lezzetlerini yeni kuşakların öğrenmesi ve devam ettirmesini amaçlayan proje, Türk Mutfağının da sevilen tariflerini katılımcılara aktaracaklar. Farklı Aşçıların katılımı ile gerçekleşecek kurslar Ocak ayında başlayıp 3 ay devam edecek. Nisan ayı içerisinde yapılacak “YEMEK FESTİVALİ”nde kursiyerler hazırladıkları sunumlar ile yarışacaklar. Mayıs Ayında gerçekleşecek olan “Yaşayan Yemeklerimiz ve Bizim Mutfağımız ” programı ile de Türk ve Çerkes Mutfağımızın unutulmaz lezzetleri gelen ziyaretçilere sunulacak. Tanıtım çalışmaları aşamasında, bir web sayfası ve hazırlanacak broşürlerle daha geniş kitlelere ulaşılması hedeflenecek. Kısa reklam filmi tarzında Köprübaşı Ömer Efendi Köyü içeresinde farklı bahçelerde farklı şefler ile kısa Mutfak Çekimleri gerçekleşecek. 

Haber;S:KAŞKIR