12 Aralık Pazartesi günü “ELEKTRİKSİZ KÖY!” başlığıyla web adresimizde yayınlanan Akçakoca’ya bağlı Dilaver Köyü’nün elektrik hizmetine sahip olmaması konusunu işleyen haberle ilgili,  bölgenin elektrik dağıtım sorumlusu SEDAŞ, Düzce Valiliği’ne açıklama gönderdi.

Yılda 1-2 ay “Fındık Evi” olarak kullanıldığı belirlendi
 Sakarya Kocaali Beyler Köyü’nün, Melen Barajı Projesi kapsamında tasfiye edilmesi sebebi ile trafo ve irtibatlı tüm elektrik tesisi kamulaştırma yapan kurumların işlemleri, yasal prosedürler ve bölgedeki istimlak çalışması sonucu iptal edildiği belirtildi.

Söz konusu açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
Beyler Köyü ile Dilaver Köyü arasındaki köy yerleşik alanı dışındaki şikayete konu bölgede, İrfan Savaş adına iki adet abonelik tespit edilmiş olup, aboneliklerini muhtar kararı ile aldığı, bu fındık evinin senede 1-2 ay fındık toplama mevsiminde kullanıldığı görülmüştür. İSKİ Havza Koruma Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilerde; havza istimlak sınırının 300 metre genişletileceği, İrfan Savaş’a ait fındık evlerinin de yine genişleyecek olan 300 metrelik istimlak alanı içerisinde olduğu, bahse konu bölgedeki meskenlerin kaçak olarak tespit edilerek, İl Özel İdaresi’ne listesinin verildiği ve su bağlantı taleplerinin kabul edilmediği, bölgedeki yapılaşmanın kaçak olduğu belirtilmiştir.

30 hanenin yaşadığı bölge köy yerleşik alanı dışında bulunuyor
Dilaver Köyü halkının 30 hanenin elektriksiz yaşadığını bildirmesi üzerine olarak SEDAŞ ekiplerinin sahada yaptığı incelemelerde, bölgede bulunan yapıların köy yerleşik alanı dışında yaz mevsiminde oturulan fındık evi olarak kullanılan yapılar olduğunun tespit edildiği kaydedilen açıklamada, “Yapıların inşaat ruhsatlarının olmadığı, halihazırda elektrik aboneliklerinin de bulunmadığı tespit edilmiştir. Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği gereği olarak, İmar ve köy yerleşim alanları dışında bulunanlardan beklenen, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’nden verilecek “yapı kullanma iznine ilişkin belge”yi, habere konu abonelerin köy yerleşik alanı dışında bulunmaları nedeniyle ibraz edemedikleri görülmüştür. Ayrıca yasa hükümleri dikkate alındığında, bu bölgelere elektrik bağlanması mümkün değildir.” İfadeleri kullanıldı.