Düzce Abhaz Kültür Derneği geleneksel Dayanışma Gecesi etkinliğini bu yıl da geniş katılımla gerçekleştirdi. Bir restoranda düzenlenen gecede, Abhaz kültürünü yaşatmak ve daha geniş kitlelere anlatmak amacıyla 3 yıldır üzerinde çalışılan “Kültür Merkezi Projesi” de tanıtıldı. Yöresel oyunlar ve şarkıların renk kattığı gecede, davetlilere Abhaz yemekleri ikram edildi.  

1992 yılında kurulan Düzce Abhaz Kültür Derneği’nin Dayanışma Gecesi’ne MHP MYK Üyesi Bahadır Alperen, MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, CHP Düzce İl Başkanı İlhan Duru, MHP Belediye Başkan Adayı Erdoğan Bıyık, İYİ-CHP Belediye Başkan Adayı Ömer Küçük, Abhaz Kültür Derneği üyeleri ve vatandaşlar katılım sağlayarak yoğun ilgi gösterdi.



 “25 yıldır faaliyet gösteren bir derneğiz”
Gecenin açılışında bir konuşma yapan Düzce Abhaz Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Kıymet, Düzce’de yaklaşık 25 yıldır faaliyet gösteren bir dernek olduklarının altını çizerek kültür merkezi projenin nasıl doğduğunu şöyle anlattı:

“İnşallah bu yaz inşaata başlayacağız”
“2016 yılında kendimize ait geniş bir alanda kültür merkezi gibi bir yer inşa edebilir miyiz, bir arsa alabilir miyiz diye söylemde bulunduk. Kazıkoğlu Mahallesi’nde bağlantı yolu üzere bir 3 dönüme yakın arsa aldık şimdi o arsanın projesini de tamamladık. Burada o projeyi paylaşmak istiyoruz. Böyle dayanışma gecelerini daha önce de yapıyorduk. Yine üyelerimizle, Düzce’deki hemşehrilerimizle, dostlarımızla böyle bir dayanışma gecesi yapalım bu projemizi de paylaşalım ve inşallah bu yaz inşaata başlayacağız. Kendi kültürümüzün yaşatılmasıyla ilgili böyle kendimize ait bir şey olması büyük önem arz ediyor. Gerçekleşirse sadece Abhaz topluluğu olarak değil de Düzce’deki diğer toplumlar da bu kültür merkezinde çeşitli aktivitelerini gerçekleştirebilir.”  



“Burs gecelerimiz de devam edecek”
Kültür merkezi projesi öncesi düzenlenen dayanış gecelerinin daha çok burs gecesi olarak gerçekleştirildiğini aktaran Kıymet, şunları kaydetti:
“Arsa almadan önce 5-6 kez burs geceleri düzenledik. 40-50 öğrenciye çok değilse de bizim gücümüz nispetince burs vermeye çalışıyorduk. Şimdi 2 yıldır bursa ara verdik bu inşaatımızı tamamladıktan sonra inşallah yine Düzce’mize, öğrencilerimize, gençlerimize hizmet etmeye çalışacağız. Dayanışma geceleri gelenek haline geldi. 2009 yılından beri bu geceleri yapıyoruz. Dayanışma gecesi 3’üncüsü oluyor.”



“Kültürler, Düzce mozaiğini ayakta tutuyor”
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar konuşmasında, Abhaz halkı için, “Geleneğine bağlı kalmış ve kültürünü korumayı başarmış” ifadelerini kullandı. Bu tür gecelerin arkadan gelen neslin Abhaz kültürü öğrenmesi için çok önemli olduğunu vurgulan Çakar, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Ben Kafkas halkını yakından tanıyan biriyim. Üniversitemizde Gürcü Dili ve Edebiyatı, Çerkez Dili ve Edebiyatı bölümleri var. Aynı zamanda benim de bir tarafım Çerkez ve Gürcü. Abhaz kültürü, Kuzey Kafkasya’nın çok nadide çok özel bir halkı. Geleneklerine çok bağlı özellikle hem yemek kültürünü, hem dilini korumayı başarabilmiş olmasıyla Düzce’mizi etnik kökenleriyle, bağlılığıyla ayakta tutan çok önemli bir halk. Bu ayakta tutmanın en temel sebebi bu tür geceler, bu tür atmosfer arkadan gelen neslin gençlerin, çocukların dansı, dili özellikle gelenek ve görenleri yemek kültürünü bilmesi öğrenmesi kültürü bir manada ayakta tutuyor. Gerçekten bu gecelerde hem hayatta bulunan ve yaş almış büyüklere saygı çerçevesinde hem de geriden gelen küçüklerin ve gençlerin yine kültürü öğrenmesi ve sahip çıkması çerçevesinde çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bütün etnik gruplarımıza Düzce’yi düzce yapan, düzce mozaiğini ayakta tutan bu kültürel gruplarımızın hepsinde aynı dayanışmayı görmeyi temenni ediyorum.”



Abhaz yemeklerinin ve sergilenen halk dansları gösterisi, davetlilerden tam not aldı.  



Haber: E.B.SUNMAN


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ