9 Aralık 1999 tarihinde il statüsüne kavuşan Düzce’de o dönem belediye başkanlığı koltuğunda oturan Ruhi Kurnaz, Öncü Ana Haber Bülteni’ne telefon bağlantısı ile konuk oldu. Yıllarca il olması için girişimlerde bulunulan ancak iki büyük depremle yıkıldıktan sonra bu arzusuna kavuşan Düzce’nin il olma sürecini anlatan Kurnaz, 19 yıl önceye kadar Bolu’nun ilçesi olan Düzce’nin ‘il’ olması için sık sık soluğu Ankara’da aldıklarını anlattı.

“Enkazın içerisinde aylarca o afişi izleyebildik”
Kurnaz şöyle konuştu: “Yıllardır süren bir hasret Düzce’nin il olmasıydı. Her dönem bekledik. Birçok ilçeler il olmuştu ama biz olamamıştık. 12 Kasım depremi sabahı biz 45 kişilik bir heyetle Ankara’ya gittik. Milletvekillerimizi bulduk orada. Cumhurbaşkanımız rahmetli Süleyman Demirel’i ziyaret ettik. Partilerin genel başkanlarıyla görüşmemiz gerekiyordu. Önce Devlet Bahçeli’yi ziyaret edelim dedik akşamüzeri çıktık. MHP Genel Merkezi’nin önüne geldik araba sallanmaya başladı. Deprem olduğunu anladığımızda ilk işim Düzce’yi aramak oldu. Haydar Kuşçu benim belediye başkan yardımcımdı. O hızla hiçbir yere uğrayamadan Düzce’ye döndük. 2 ay sonra da o enkazların içerisinde unutamıyorum. Sadece Düzce il oldu. 81. il oldu. Enkazın içerisinde aylarca o afişi izleyebildik.”

“Büyük bir sevinç yaşayamasak bile…”
Düzce’nin depremlerde yıkıldıktan sonra il statüsüne kavuşması için “Belki biz büyük bir sevinç yaşayamasak bile en azından il olmanın büyük bir mutluluğunu yaşadık. O da benim dönemime nasip oldu.” diyen Kurnaz, Düzce’nin 19yıldakigelişimi için ise özetle şunları kaydetti:

“Eksiğimiz olabilir fakat Düzce de güzel şeyler olduğuna inanıyorum”
“Düzce’nin en büyük şanssızlığı depremden bakanlar kurulu kararıyla şehir imar planı iptal edildi. Bunun gerekçesi ise Düzce’nin koordinatlarıyla ülke koordinatları birbirini tutmadı. Dolayısıyla, şehir imar planını yeniden yapmamız gerektiği için çok uzun sürdü bu. Düzce Belediyesi’nden kaynaklanan olay değil. Uçuş izninin verilmesi lazımdı. Fikret Güven beyin gayretiyle uçuş iznini alabildik. Bu bizim 2 buçuk senemizi aldı. Eksiğimiz olabilir fakat ben Düzce de güzel şeyler olduğuna inanıyorum.”

Haber: C.ÜSTÜNER

Web'den izlemek için: http://yerelmedya.tv

Android için: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.taksimbilisim.yerelmedya

İOS için: https://itunes.apple.com/tr/app/art%C4%B1-yerel-medya/id593435447?mt=8