Sepaş tarafından yetkilendirilmemesine karşın denetimdeki boşluktan faydalanarak ticari yükümlülüklerini yerine getirmeden açılan Fatura Ödeme Merkezleri, faturasını tahsil etmek isteyenleri kurumlar adıyla dolandırmaya devam ediyor.

Çeşitli faturaları tahsil ettiklerini beyan ederek tek bir tabela adı altında faaliyet gösteren merkezlerin vatandaşları yaşattığı mağduriyetin önüne bir türlü geçilememesi, bu tür işletmeleri tartışılır hale getirdi.

Vatandaşların farkına varmadan yetkisiz ödeme noktalarına tahsil ettikleri ödemeler nedeniyle uğradığı maddi kayıpların son bulması için kalıcı adımların atılmasının önemi gün yüzüne çıktı. Ticaret odalarına ve belediyelere karşı ticari yükümlülüklerini yerine getirmeden Sepaş ya da kurumların adıyla fatura tahsil ettiklerini belirterek, vatandaşın parasını alarak kayıplara karışan fatura ödeme merkezlerini açan ve işleten kişiler kadar bu işletmelere dur demeyenlerinde aynı oranda suçlu olduğu yaşananların ardından bir kez daha gözler önüne serildi.

Söz konusu işletmelere kim ya da kimler tarafından hangi gerekçeyle izin verilerek açıldığının bilinmeden ve hiçbir yasal denetime tabi olmadan faaliyet göstererek ticaret yapmaları, korsan ödeme noktalarının mantar gibi çoğalmasında en büyük etken oldu.

Valilik, ticaret odası ve belediye gibi kurumların yasal düzenlemeyle vatandaşı faturasını ödediğini zannederek gelen borçla neye uğradığını şaşırtan merkezler hakkında düzenleme getirmesi, hatta kurumlar adıyla yapılan dolandırıcılık nedeniyle kullanan kadar kullandıranın da suçlu olduğu durum için savcılığın harekete geçmesi bekleniyor.